Caută
Close this search box.

Cubanezii încep dezbaterea publică privind o nouă Constituție: economia de piață, proprietate privată și căsătorii între persoane de același sex

Cubanezii au început de luni, aniversarea nașterii lui Fidel Castro, să dezbată proiectul unei noi Constituții care recunoaște rolul pieței și activitatea privată în economia insulei comuniste, relatează AFP.

Înainte de referendumul național prevăzut pentru 24 februarie 2019, proiectul trebuie discutat în prealabil într-o dezbatere populară, organizată în perioada 13 august – 15 noiembrie, în mediul de afaceri, școli, universități și cartiere. Aproape 10 milioane de cetățeni au fost invitați, inclusiv circa 1,4 milioane de cubanezi emigrați sau exilați, prima dezbatere după revoluția din 1959.

Data de lansare a consultărilor este aniversarea liderului Fidel Castro, născut la 13 august 1926 și decedat pe 25 noiembrie 2016. Cu această ocazie, frescele de pe străzile Havanei, care sunt un omagiu, aduse fostului președinte au fost renovate.

Proiectul noii Constituții recunoaște rolul pieței și activitatea privată în economie, dar păstrează tutela Partidului Comunist, singurul partid la putere. Proiectul a fost aprobat în iulie de Parlament. „Dacă vrem să avem proprietate privată, locul de muncă nu numai pentru stat, ci și pentru noi înșine, trebuie să cooperăm. Acest lucru dă rezultate bune în lume. De ce nu și aici? A luat notă asistenta Ieana Alonso în Havana. Cu zeci de colegi, ea a dezbătut luni articolele din noul text fundamental dedicat economiei. Discuția a fost moderată de un reprezentant al Partidului Comunist.

Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel, care este succesorul lui Raul Castro, și la 19 aprilie, a asigurat că în timpul consultării populare „toți cubanezii își pot exprima liber opiniile.“

Viitoarea Constituție restabilește titlul de Președinte al Republicii, de vicepreședinte și prim-ministru. Ea va limita vârsta, de 60 de ani, pentru candidatul la funcția de președinte, și acesta ar putea fi ales pentru un mandat de cinci ani, cu posibilitatea de a avea un al doilea mandat. De asemenea, va deschide calea pentru căsătoria între persoane de același sex, una dintre cerințele principale ale comunității cubaneze LGBT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri