Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei Române: Putem construi, împreună, o Românie mai bună

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, de Ziua Marinei Române că toţi cei care gândesc şi simt româneşte trebuie să facă tot posibilul pentru a construi, împreună, o Românie mai bună, transmite Agerpres.

„Pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră, aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi, în care sărbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului. (…) Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României? Aniversarea a o sută de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi, toţi, un moment de reflecţie, astfel încât cei care gândim şi simţim româneşte să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar”, a declarat Iohannis la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române.

Potrivit şefului statului, Forţelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranităţii României în spaţiul maritim naţional, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securităţii Mării Negre.

Marea Neagră și-a confirmat importanța strategică

„Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are şi o importanţă strategică pentru noi, mai ales că actualul context este unul volatil şi cu un potenţial ridicat de conflictualitate. Forţelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranităţii României în spaţiul maritim naţional, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securităţii Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene. De altfel, evoluţiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută”, a spus Iohannis.

Preşedintele a precizat, totodată, că la iniţiativa României s-a organizat pentru prima dată o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situaţiei de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei şi a Ucrainei.

„Este un succes al României, pe care l-am obţinut prin perseverenţă şi negocieri susţinute. Atenţia acordată Mării Negre şi menţionarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanţa sa strategică pentru Alianţă şi se corelează cu obiectivele pe care România şi le-a asumat. Deciziile luate în cadrul NATO contribuie la întărirea capacităţii de reacţie a forţelor aliate, astfel încât NATO să fie în măsură să răspundă eficient oricărei potenţiale situaţii sau acţiuni ostile din exteriorul Alianţei. Aceste hotărâri care corespund întocmai intereselor României vor conduce inclusiv la întărirea Flancului Estic al NATO”, a mai afirmat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri