Caută
Close this search box.

Şeful Parchetului militar: «Actele de agresiune exacerbate nu se justifică». Dilema procurorului din Piaţa Victoriei

Ionel Corbu, prim-procurorul Parchetului militar, a vorbit din nou despre intervenţia în forţă a jandarmilor la mitingul din 10 august. El o contrayice din nou pe Caremn Dan, ministrul de Interne, în legătură cu prezenţa unui procuror militar la mitingul din Piaţa Victoriei.

Jurnaliștii l-au întrebat pe Corbu dacă, din documentele prezentate până acum de Jandarmerie, există dovezi că s-a impus acea intervenţie în forţă, iar Corbu a spus că sunt elemente care să dovedească amploarea evenimentelor, dar, după părerea sa, „sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică”.

Un număr de 192 de plângeri penale au fost înregistrate înregistrat până acum în ancheta privind intervenția Jandarmeriei la mitingul diasporei, din 10 august, susţine Procurorul Corbu, care mai afirmă că anchetatorii militari au cerut noi documente de la Jandarmeria Română.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog s-a aflat în Piaţa Victoriei la protestul din 10 august, pentru că se afla în drum spre domiciliu, dar, văzând ce s-a întâmplat acolo, s-a sesizat din oficiu, iar asta reiese dintr-un proces verbal înregistrat a doua zi, afirmă prim-procurorul Parchetului Militar,

De asemenea, acesta precizează că a a rămas surprins de declaraţia făcută de Jandarmeria Capitalei, care a spus că procurorul a fost prezent în punctul de comandă începând cu ora 17.00 până dimineaţă. Corbu spune că cei din conducerea MAI au fost dezinformaţi, asta pentru că procurorul Pîrlog a fost un „simplu observator” şi nu a făcut parte din Centrul Mobil de Comandă.

Şi ministrul de Interne Carmen Dan a afirmat ieri că intervenţia jandarmilor în Piaţa Victoriei s-a făcut sub supravegherea unui procuror, ea fiind imediat contrazisă de către procurorul Corbu.

Nu vă ascund faptul că am rămas surprins de cele declarate de conducerea MAI. Înţeleg că purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a făcut o asociere eronată vizavi de prezenţa lui acolo. Colegul nostru se afla în zonă în drum către domiciliu şi insist să se menţioneze acest lucru. El era de serviciu, fiind la permanenţă şi văzând ce s-a întâmplat acolo, s-a sesizat din oficiu, procesul-verbal fiind înregistrat la data de 11 (august)”, a explicat Ionel Corbu, citat de News.ro.

Tot acesta a precizat că aspectul a fost denaturat, iar conducerea MAI a fost dezinformată, dar procurorul militar din Piaţa Victoriei a fost „un simplu observator” şi nu a făcut parte din Centrul Mobil de Comandă.

„Acest aspect a fost denaturat şi, din păcate, constat că şi conducerea ministerului a fost dezinformată. Din acest punct de vedere, s-a extrapolat noţiunea de ‘aflat în zonă’. Aflat în zonă putea să fie un simplu observator pe trotuar, lucru pe care l-am şi înţeles că s-a făcut, şi nicidecum în Centrul de Comandă. Centrul de Comandă este nucleul factorilor decizionali de intervenţie, ori vin şi pun o întrebare retorică – ce valenţă avea o decizie a unui procuror acolo, în a acţiona sau a nu acţiona. Repet, nu a făcut parte din Centrul Mobil de Comandă. Nu cunosc aspecte de acest gen„, a mai adăugat procurorul militar.

Ionel Corbu a declarat că până la această oră au fost identificați peste 160 de jandarmi care au intervenit în Piața Victoriei, în data de 10 august, la protest.

El a mai spus că Jandarmeria a trimis o mare parte din documentele solicitate, dar „se impune cu necesitate solicitarea în mod suplimentar şi a altor date de referinţă necesare şi utile cauzei”.

„Un colectiv din cadrul Parchetului Militar Bucureşti efectuează acte de urmărire penală în baza ordonanţei de delegare a Parchetului General. În prezent, vă comunic faptul că au fost primite de la Jandarmeria Română o mare parte din documentele solicitate, din analiza cărora că se impune cu necesitate solicitarea în mod suplimentar şi a altor date de referinţă necesare şi utile cauzei”, a adăugat Ionel Corbu.

El a mai spus că Jandarmeria a trimis spre Parchetul militar planul de acţiune, planul de intervenţie şi jurnalul acţiunilor operative.

„Am primit planul de acţiune, planul de intervenţie şi jurnalul acţiunilor operative întocmit de către structurile de jandarmi desemnate să îl întocmească. Rămâne să centralizăm pe structuri efecivele de jandarmi paricipante la eveniment”, a precizat magistratul.

Întrebat dacă s-a cerut şi ordinul prefectului Capitalei, acesta a spus că a fost cerut a doua zi după protestul violent: „Sigur că da, am cerut ordinul de intervenţie şi suntem încă în aşteptarea lui”.

De asemenea, jurnaliștii l-au întrebat dacă din documentele prezentate până acum de Jandarmerie există dovezi că s-a impus acea intervenţie în forţă, prim-procurorul a spus că sunt elemente care să dovedească aploarea evenimentelor, dar, după părerea sa, „sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică”.

În mare parte, da, există elemente şi indicii doveditoare privitor la amploare evenimentelor ce urmau să se desfăşoare, însă, în opinia mea, sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică atâta vreme căt existau multiple modalităţi de estompare a unor demersuri care au degenerat sau care urmau să degenereze”, a mai explicat acesta.

Parchetul General anunţă că procurorul general Augustin Lazăr a dispus marţi preluarea de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dosarului privind incidentele violente din Piaţa Victoriei, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar. Instituţia mai precizează că în acest dosar au fost înregistrate până acum( ieri – n.n.) 126 de plângeri penale şi au fost audiate 74 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri