Caută
Close this search box.

Un medic explică efectele gazelor lacrimogene asupra corpului uman

Conf.Dr. Elena Copaciu, medic primar în anestezie și terapie intensivă, prezentă la protestele din Piața Victoriei de pe 10 august 2018, a explicat într-o intervenție telefonică la ce să ne putem aștepta în cazul expunerii la gaze toxice.

Într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv de miercuri, medicul Elena Copaciu a precizat: ”În piață, se spune, că s-au mai găsit grenade acustice. Întrebarea este: s-au folosit și astfel de arme acustice? Pentru că au fost simptome pe care nu ni le-am putut explica: presiune în sinusuri, dureri de cap care au durat câteva zile pentru unii dintre noi și atunci tebuie să știm și acest lucru, dacă am fost expuși și acestor arme acustice sau sonice. Sunt multe întrebări la care autoritățile trebuie să ne răspundă.”

Efectele gazelor lacrimogene asupra corpului uman

”Există efectele acute pe care le-am resimțit cu toții și care nu sunt în totalitate explicate și că simptomele pe care le-au avut oamenii și pe care le-am traversat nu se pot explica prin folosirea acestor gaze CS și OC. Efectele respiratorii, efectele pe faringe, pe corzi vocale, căile aeriene superioare; au fost oameni care au făcut bronhospasm, senzația de constricție toracică a durat ceva timp pentru mulți dintre noi. Pe termen lung, este descris în literatura de specialitate – mai ales ma gândesc la cei care le folosesc cronic, la forțele de ordine din piață – afectare cardiacă și hepatică. Și spun asta pentru că forțele de ordine nu au avut măști de gaze. Au fost la fel de expuși ca și populația din piață” a precizat medicul.

”Eu am spus de la bun început că după simptomele prezentate de cei din piață (Piața Victoriei – n.r.) și după experința mea personală au fost mai multe tipuri de substanțe, sigur nu a fost un singur tip de gaz. Pentru că simptomele nu concordă. Gazele acestea iritant-lacrimogene, din categoria cărora fac parte CS și OC dau hipersecreție de mucoase, iritație de mucoase, ori eu și cei cu care eram în grup nu am avut nicio problemă cu ochii. Nu am avut hipersecreție de mucoase de căi respiratorii, de mucoasă nazală, ci totul a fost o senzație că nu mai intră aer în plămân, oarecum de brohoconstricție. Simptomatologia asta nu este dată de niciunul din cele două gaze folosite în piață”, a mai explicat medicul Elena Copaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri