Caută
Close this search box.

Un comandant al Jandarmeriei cere scuze celor care au suferit nejustificat agresiunile din Piaţa Victoriei. Când a cerut prefectul evacuarea

La o săptămână de evenimentele violente din Piaţa Victoriei, niciun reprezentant al statului nu şi-a asumat responsabilitatea pentru aceste evenimente, cercetate acum de procurorii militari.

Iată însă că, pentru prima data, maiorul Laurențiu Cazan, şeful dispozitivului de jandarmi de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei (10 august), îşi cere scuze faţă de persoanele care au suferit nejustificat agresiuni.

Maiorul a declarat că din punct de vedere tactic și al organizării nu are ce să-și reproșeze, dar  a cerut scuze public celor care au avut de suferit în mod gratuit.

În calitate de comandant al acțiunii vreau să-mi cer scuze față de cei care au suferit în mod gratuit în urma intervenției noastre și accept că e posibil să fi existat și asemenea cazuri”, a spus, la TVR, maiorul Laurențiu Cazan, coordonator forţelor de intervenţie la mitingul din Piaţa Victoriei (10 august).

El a declarat, la TVR, că în zonă au fost sute de persoane violente, care acționau în planurile doi-trei, iar de această dată oamenii veniți la protest nu s-au delimitat de ele.

Laurenţiu Cazan a vorbit şi despre și ceea ce Prefectura Capitalei evită să spună de aproape o săptămână: cum şi mai ales când s-a luat decizia de a emite un ordin de intervenţie în forţă.

Coordonatorul dispozitivelor de jandarmi spune că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a fost încă de la începutul mitingului în centrul de comandă de la Guvern. Mai mult, decizia de a emite ordinul s-a luat cu trei ore înainte de momentul în care Brigada Specială a invervenit în forţă şi a eliberat piaţa.

În permanență am fost în contact cu toate autoritățile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost la fața locului încă de la ora 16:00.

În momentul în care am văzut că lucrurile încep să degenereze, că presiunea crește, am discutat personal cu prefectul și i-am spus că dacă lucrurile vor degerana, dacă nu reușim să avem un moment când tensiunea aceasta, când atacurile forțelor de ordine nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă.

sursa foto: captura TVR

Dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice, i-am adus în atenție acest lucru, am fost la fața locului împreună tot timpul, am văzut despre ce este vorba. Și atunci pot să spun că s-a luat decizia pentru a avea un ordin de restabilire a ordinii publice…”, a spus Laurențiu Cazan (foto).

Moderator: Ora 23:00?

Nu! Ce vă povesctesc aici a fost în jurul orelor 20:00. Sunt documente operative, se poate verifica”, a spus maiorul Laurențiu Cazan.

Declarația aceasta o contrazice pe cea a lui Marius Militaru, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române. El a spus, sâmbătă, că prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă la ora 23:11, iar din acel moment s-au luat măsuri astfel încât zona să fie evacuată. Tot atunci, reprezentanții Jandarmeriei s-au apărat spunând că au acționat „defensiv”.

El a precizat că în momentul acțiunii în forță „pe zona Ion Mihalache a fost găsit un auto cu sticle incendiare. I-au văzut când se aprovizionau. (…) Probabil că aveam jandarmi incendiați”.

Despre incidentul cu turiștii israelieni: „O parte dintre cei care atacau forțele de ordine foloseau taxiuri să plece”

Laurențiu Cazan s-a referit și la momentul în care turiștii israelieni au fost dați jos din taxi și imobilizați de jandarmi. El a susținut că în zona în care s-a întâmplat incidentul, Titulescu-Buzești, „era o zonă unde foarte multe persoane acționau împotriva forțelor de ordine”. Cazan a spus că jandarmii au observat că „o parte dintre ele foloseau taxiurile pentru a pleca din zonă”, de aici și intervenția, în sensul de a verifica taxiurile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri