Caută
Close this search box.

SUA vs. Turcia: Washington amenință cu noi sancțiuni

SUA a amenințat că va impune noi sancțiuni economice Turciei dacă nu îl eliberează pe pastorul american Andrew Brunson deținut de autoritățile turcești, informează BBC.

Andrew Brunson este deținut în Turcia de aproape doi ani în legătură cu presupuse legături cu grupurile politice. Disputa legată de eliberarea sa a divizat cei doi aliați NATO și a atras sancțiuni reciproce prin impunerea de tarife asupra bunurilor celuilalt. Acest lucru a agravat o criză pentru moneda Turciei, lira turcească, care a pierdut aproximativ o treime din valoarea sa față de dolar comparativ cu ianuarie anul curent. De asemenea, criza dintre Washington și Ankara a determinat vânzări pe scară largă pe alte piețe emergente, provocând temeri legate de o criză globală.

Moneda s-a redresat ușor la începutul acestei săptămâni, după ce guvernul a majorat tarifele la importurile de automobile, băuturi alcoolice și frunze de tutun din SUA. Dar recuperarea a fost umbrită de noile amenințări din partea SUA. Săptămâna trecută, SUA și-au dublat tarifele la importurile de metale din Turcia și, joi, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat: „Mai avem multe lucruri pe care intenționăm să le facem dacă nu-l eliberează repede pe Brunson”.

Turcia îl acuză pe Brunson – care conduce o mică biserică din Izmir – de legături cu partidul muncitorilor kurzi din afara Kurdistanului și cu mișcarea gulenistă, pe care Turcia o acuză pentru o lovitură de stat nereușită de acum doi ani. Trump a subliniat că Turcia „a profitat de Statele Unite de mulți ani” și că Brunson a fost un „ostatic patriotic”. „Nu vom plăti nimic pentru eliberarea unui bărbat nevinovat, dar restrângem Turcia”, a spus el.

Biserica protestantă evanghelică, influentă în SUA, este o bază majoră de sprijin pentru Trump.

Disputa cu Turcia vine într-o perioadă când Trump se află într-un război comercial cu China. Banca centrală a Turciei a declarat luni că băncile vor primi toată lichiditatea de care au nevoie, deoarece încearcă să mențină banii care circulă în sistemul financiar. Există semne că slăbiciunea pe piețele monetare turcești se răspândește deja.

Randul sud-african, rubla rusească, rupia indiană și rupia indoneziană au fost și ele lovite de criza din Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri