Caută
Close this search box.

Financial Times este critic după violențele forțelor de ordine

financial times

Financial Times scrie că ”îngrijorarea fundamentală este aceea că, sub guvernul său, condus de social-democrați (PSD), România regresează în privința valorilor europene pe care ar fi trebuit de fapt să le promoveze, în condițiile în care ea se pregătește să preia în ianuarie președinția rotativă de șase luni a blocului”.

Intitulat ”Spectrul corupției alimentează temerile UE privind statul de drept din România”, editorialul dedicat situaţiei din România, semnat de Tony Barber, trece în revistă atacurile susținute la adresa justiției date de coaliția PSD – ALDE.

Editorialistul arată că ”violențele de amploare de săptămâna trecută ale poliției împotriva protestatarilor anticorupție de la București, au dus la apariția unor noi dubii în rândul guvernelor vest-europene și autorităților UE cu privire la statul de drept și independența instituțiilor democratice din România”, potrivit Rador.

”Lacunele existente în domeniul reformei judiciare și al luptei anticorupție fac ca România, la fel ca Bulgaria, să se mai afle încă sub mecanismul special de monitorizare al UE, la aproape 12 ani de la aderarea la bloc. Această procedură le repugnă extrem de mult miniștrilor guvernului român. Însă șansele ca UE să renunțe la ea au primit o lovitură în iulie, atunci când Laura Codruța Kovesi, șefa instituției independente anticorupție a României, a fost destituită în urma unei campanii motivate politic, conform opiniei ei, menite a-i neutraliza eforturile de a trimite în judecată cazurile de corupție la nivel înalt”, arată FT.

Editorialul pune demiterea lui Kovesi într-o perspectivă mai largă: ”Din perspectiva UE, presiunea pusă pe Kovesi și pe DNA este parte a unui efort mai amplu al guvernului de a-i proteja pe politicienii de rang înalt prin îmblânzirea codului penal și reducerea pedepselor pentru corupție”.

La fel ca alte publicații străine, și ziaristul britanic îl identifică pe șeful PSD drept omul-cheie al atacului la justiție: ”personajul central este Liviu Dragnea, șeful PSD, care nu deține nici o funcție ministerială, dar este conducătorul autoritar din spatele guvernului. Dl Dragnea a fost găsit vinovat în iunie pentru abuz în serviciu și mai are și o condamnare anterioară pentru fraudă electorală, dar neagă ambele acuzații. Adversar înverșunat al lui Iohannis, Dragnea pare hotărât să evite executarea condamnării la închisoare, întrucât acest lucru ar echivala aproape sigur cu sfârșitul ambițiilor lui politice.

”Nici UE, nici Iohannis și nici guvernul nu vor ca începutul președinției de șase luni a României să fie umbrit. Însă manifestațiile anticorupție care erup din timp în timp în orașele României servesc guvernului drept memento că răbdarea publicului general are și ea limite. În România lupta pentru statul de drept este uneori, fără a exagera prea mult, o bătălie”, arată Tony Barber în finalul editorialului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri