Caută
Close this search box.

2018-2022: temperaturi mai mari comparativ cu previziunile anterioare

Anii 2018-2022 ar trebui să fie chiar mai calzi decât previziunile climatice anterioare, potrivit unui studiu publicat marți, care analizează schimbările de spirit a încălzirii globale potrivit AFP.

Variațiile temperaturii medii anuale depind de schimbările climatice cauzate de activitățile umane, dar și de variația intrinsecă a climei, ceea ce face ca previziunile de la un an la altul să fie cu atât mai dificile. Pentru a îmbunătăți aceste predicții, o echipă de oameni de știință a inventat un nou sistem de prognoză numit ProCast (prognoză probabilistică), bazat pe o metodă statistică și modele climatice existente.

Pentru 2018-2022, acest algoritm prezice „o perioadă mai caldă decât în ​​mod normal“, care va „consolida temporar“ încălzirea globală, potrivit studiului publicat în „Nature Communications”, subliniind că încălzirea globală „nu este un proces lin, monoton“. Datorită schimbărilor climatice, planeta a câștigat deja 1 ° C de la epoca preindustrială, cu o medie de + 0,01 ° C pe an. Dar această creștere poate fi, în funcție de an, contrabalansată sau, dimpotrivă, întărită de variabilitatea naturală a climei.

Pentru 2018-2022, impactul legat de variabilitatea naturală a climei va fi „echivalent cu încălzirea globală antropogenă“, conducând astfel la o temperatură medie ce crește de două ori cu doar încălzirea cauzată de om, a declarat autorul principal, Florian Sévellec, de la Laboratorul de Oceanografie Fizică și Spațială (CNRS / Ifremer). „Am intrat într-o fază de căldură, determinată de variabilitatea naturală, care este de așteptat să dureze cinci ani sau mai mult”, a adăugat el. Potrivit studiului, riscurile de temperaturi neobișnuit de ridicate pe suprafața mării vor fi, de asemenea, mai mari, această situație fiind una propice uraganelor.

Noul sistem prevede deocamdată temperatura medie anuală a planetei, dar cercetatorii speră să dezvolte prognoze regionale, precum și tendințe în precipitații sau secetă pentru a răspunde la o „cerere socială de previziuni exacte în creștere și fiabilă de la un an la altul”.

Ultimii trei ani au bătut deja recordurile de temperaturi înregistrate vreodată. Și în ciuda angajamentelor statelor semnatare ale acordului de la Paris din 2015 de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, planeta se îndreaptă către o lume cu + 3 ° C mai caldă comparativ cu epoca preindustrială determinând o serie de dezastre naturale: secete, uragane sau zone scufundate de apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri