Caută
Close this search box.

Violenţele din 10 august: Carmen Dan, audiată în Parlament. Ea invocă un atac la ordinea constituţională; presa scoasă din sală

Carmen Dan, ministrul de Interne, Read Arafat, secretar de stat, şi reprezentanţii Jandarmeriei sunt audiaţi azi în Comisia de Apărare din Parlament, unde prezintă raportul întocmit de MAI în legătură cu violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei.

Jurnaliștii și cei fără certificate ORNISS au fost invitați afară din sala în care se țin audierile de la comisia de apărare, arată HotNews.

Deputatul PMP Robert Turcescu protestează față de decizia de a scoate presa din sală pe motiv că răspunsurile care vor fi date în continuare de cei audiați sunt clasificate.

Carmen Dan susţine că ”dânșii” pot să-și asume după aceea să dea informații presei. ”După ce o să vă uitați prin raport o să înțelegeți de ce a fost clasificat„, i-a răspuns ministrul de Interne unui deputat din opoziţie.

Carmen Dan a mai spus că în urma anchetei interne a Jandarmeriei Române au fost descoperite şase cazuri în care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natură penală. Ministrul Afacerilor Interne a vorbit şi despre femeia jandarm lovită cu pumnii de unii protestatari violenţi, întrebându-se dacă a fost ordin sau o simplă iniţiativă ca acest lucru să se întâmple.

În replică, deputatul PMP Robert Turcescu a întrebat dacă oamenii paşnici, care aveau chiar şi mâinile ridicate în faţa jandarmilor, meritau loviţi de aceştia. După un schimb aprins de replici între membrii comisiei, conducerea acesteia a luat decizia ca audierea ministrului să se desfăşoare fără prezenţa presei, pe motiv că s-ar vorbi şi despre informaţii clasificate.

A fost ordin, domnule deputat, sau o iniţiativă pumnii pe care i-a încasat Ştefania?”, a întrebat Carmen Dan în timpul audierii în Comisia de apărare din camera Deputaţilor, adresându-se deputatului PMP Robert Turcescu.

Imediat, Turcescu a intervenit: „Acolo am şi eu mai multe întrebări, pentru că Jandarmeria a anunţat că starea domnişoarei respective este critică realmente şi o ţară întreagă a rămas şocată. Ne uitam îngroziţi. Am aflat după aceea că situaţia doamnei repective nu era atât de dramatică aşa cum fusese prezentată de către colegii dumneavoastră de la Jandarmerie”.

„Atac la ordinea constituţională”

De asemena, Carmen Dan a afirmat că raportul va fi detaliat de către specialişti şi a vorbit despre prezenţa ei în minister pe toată durata evenimentelor.

Ea a susţinut că prezenţa sa în minister a fost doar pentru a-şi asuma responsabilitatea, dar şi că ar fi fost obligatoriu să existe informaţii şi indicii din care sa rezulte că „avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice„.

Carmen Dan a precizat că a nu a venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale, ci în ideea că poate va exista cvorum şi va putea prezenta aspectele relevante, ea explicând astfel absenţa prefectului Capitalei de la audieri.

Puteam lua în calcul şi prezenţa prefectului, dar noi nu am venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale, am venit în ideea că vom avea cvorum şi vă putem spune aspectele pe care le consideraţi relevante. Nu am nicio rezervă ca ulterior, dacă consideraţi, să solicitaţi şi prezenţa prefectului„, a afirmat Carmen Dan, răspunzând unei întrebări.

Ministrul de Interne a vorbit, la începutul audierii sale, despre prezenţa la minister pe durata evenimentelor din 10 august din Piaţa Victoriei.

„Aş prefera să încep prin a preciza care a fost rolul şi competenţa ministrului în data de 10 august. Avem toată transparenţa, cu condiţia să respectăm procedura legală.

În data de 10 august, în jurul orei 12.00. am fost prezentă la minister pentru că aşa mi s-a părut normal şi aşa cred că trebuie să facă orice manager responsabil într-o situaţie în care structurile ministerului erau implicateîntr-un eveniment de o asemenea amploare. Iniţial, am luat informaţiile de la televizor. Bineînţeles că aveam informaţii despre modul în care ne-am organizat, despre planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare. Am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul în care am luat decizia şi, aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă şi am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei. Am stat în biroul meu.

Tot ce am solicitat – şi colegii mei ştiu asta – a fost să fiu informată. Este firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se înâmplă şi am plecat din minister în jurul orei 3 când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim propriile lor trăiri”, a declarat Carmen Dan în Comisia de Apărare din Parlament, conform News.ro.

Ea a spus că existau deja teme sensibile – dispăruse o armă, erau oi jandarmi bătuţi, internaţi în spital – şi i s-a părut firesc să îşi ia aceste informaţii direct de la jandarmi.

„Nu a fost o şedinţă operativă, a fost o şedinţă de informare, ocazie cu care am cerut pentru a doua zi un prim raport al misiunii”, a afirmat Carmen Dan. Ea a spus, de asemenea, că ar fi fost obligatoriu „să existe informaţii şi indicii din care să rezulte că avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, cu un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice„.

„Codurile nu mai corespundeau”

Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor, despre codurile de pe căştile jandarmilor acoperite cu bandă neagră: A fost o problemă logistică, acele coduri nu mai corespundeau.

Indicativele de pe căştile unora dintre jandarmii care au intervenit la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei erau acoperite cu bandă negră dintr-o problemă logistică, întrucât acele coduri nu mai corespundeau, a explicat marţi în Comisia de apărare din Camera Deputaţilor coordonatorul intervenţiei jandarmilor din Piaţa Victoriei, Laurenţiu Cazan.

„În ceea ce priveşte indicativele de pe mijloacele de protecţie, acele coduri de pe căşti, vreau să vă spun că la nivelul instituţiei noastre au fost efective care au venit în sprijin pe de-o parte, pe de altă parte şi în cadrul instituţiei noastre au fost reorganizări. Situaţiile sunt cunoscute, au fost discutate. Nu mai corespundea acel indicativ, (…) dar pot să vă asigur că nu este niciun impediment în identificarea acelor jandarmi care au acţionat în acel fel. Ştim foarte bine zonele lor de responsabilitate, acolo au avut şef de dispozitiv. Din punctul nostru de vedere aveţi toată deschiderea pentru a stabili situaţiile punctuale”, a explicat Laurenţiu Cazan.

El a subliniat că au existat violenţe constante împotriva forţelor de ordine, însă şi cazurile în care jandarmii au acţionat violent sunt analizate la nivelul Jandarmeriei.

„Referitor la modul violent de intervenţie, cazurile sunt analizate inclusiv la nivelul Jandarmeriei, este o comisie internă de verificare a intervenţiei. Să nu uităm însă că vorbim de o acţiune a restabilirii ordinii pubice. De fiecare dată am precizat că am avut în spaţiul public, în Piaţa Victoriei, acţiuni violente faţă de forţele de ordine. Progresive. Am ajuns la un moment dat că nu numai cei doi colegi ai noştri au fost ultragiaţi, ci şi oameni din alte dispozitive răniţi. Până în momentul intervenţiei, violenţele împotriva forţelor de ordine au existat”, a mai spus Cazan.

Mitingul diasporei şi incidentele violente

Incidente extrem de violente au avut loc în 10 august la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind „eminamente defensive”, iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor.

Peste 400 de persoane au fost rănite, iar Parchetul General face o anchetă cu privire la modul de intervenţie a Jandarmeriei. Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest ajunsese luni la 351.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri