Caută
Close this search box.

A fost descoperit un nou gen de căpușă uriașă, cu un comportament de “vânător”

O căpuşă de dimensiuni mari, din genul Hyalomma, care ajunge până la trei centimetri şi poate transmite boli grave la om, a fost descoperită în premieră în Suedia, a anunţat sâmbătă postul naţional de radio din această ţară, citat de Xinhua.

Hyalomma este un gen de căpuşe cu corpul tare, comun în Asia, Europa sau Africa de Nord, dar şi în Africa de Sud.

Potrivit cercetătorului Giulio Grandi, aceasta poate fi purtătoare a virusului febrei hemoragice, potrivit Agerpres.

“Sunt foarte rapide şi au un comportament de vânător astfel că nu îşi aşteaptă prada ci caută în mod activ o gazdă pentru a o ataca. Când sunt pline cu sânge pot ajunge la lungimi de doi sau trei centimetri. Acestea sunt căpuşe gigantice”, a declarat Grandi pentru postul suedez de radio.

Institutul de medicină veterinară din Suedia, la care Grandi este angajat, derulează de câţiva ani un proiect de cercetare cu scopul de a descoperi mai multe informaţii despre modul în care schimbările climatice influenţează bolile infecţioase.

În acest scop, institutul a solicitat publicului să trimită exemplare de căpuşe, vii sau moarte, şi a primit până în prezent circa 2.000 de specimene.

Pe parcursul lunii august, trei exemplare adulte de căpuşă Hyalomma au fost trimise la sediul institutului din zonele Landskrona (sud), Nykoping (sud-est) şi Koppom (sud-vest).

Căpuşa gigantică nu a mai fost anterior observată în Suedia şi, potrivit unei teorii, cele descoperite luna aceasta ar fi ajuns în această ţară odată cu păsările migratoare.

Ann Albihn, profesor asociat în cadrul institutului şi cadru didactic la Universitatea de ştiinţe agronomice din Suedia, a notat că acest proiect de cercetare a scos la iveală şi alte descoperiri surprinzătoare. Specialista a oferit drept exemplu faptul că au fost trimise la institut diverse tipuri de căpuşe din 90% dintre principalele localităţi din regiunea nordică Norrland.

“Există dovezi solide potrivit cărora în nordul îndepărtat şi în regiunea montană din nordul Suediei există mai multe căpuşe decât s-a crezut anterior”, a susţinut Albihn.

Albihn a adăugat că riscul de a contracta febra hemoragică în urma muşcăturii căpuşei Hyalomma este foarte mic, la fel ca şi posibilitatea ca acest gen să se stabilească în Suedia în perioada apropiată.

Însă, ea a avertizat că în funcţie de schimbările climatice viitoare, căpuşa Hyalomma ar putea dezvolta “o nouă scamatorie” pentru a se adapta temperaturilor scăzute din Suedia, cum ar fi aceea de a înveţe să ierneze în mediul interior.

“Cele care reuşesc să se adapteze sunt cele care supravieţuiesc”, a subliniat Albihn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri