Caută
Close this search box.

După #Fără Penali, se anuță o nouă mobilizare: strângeri de semnături pentru Oameni noi în Politică

După ce s-au strâns peste 1 milion de semnături pentru inițiativa Fără Penali în Funcții Publice, societatea civilă cât și 4 partide politice se mobilizează din nou pentru o nouă campanie.

Concret, este vorba despre un proiect de reformă electorală care ar aduce România mai aproape de ideea de democrație directă, una din revendicările organizațiilor civice, printre care se află și Inițiativa România, este ca la votul listelor de candidați pe care le furnizează un partid să aibă acces și cetățenii, astfel nemaifiind constrânși să voteze o listă impusă de o formațiune politică ci să își poată exprima preferința.

Inițiativa România anunță printr-o postare pe Facebook făcută pe 25 august că vor începe în 2 săptămâni strângerile de semnături. Inițiativa #oameninoi va fi susținută de următoarele partide politice: USR, PACT, MRÎ și POL.

Se pot face donații sau înscrieri de voluntari la link-ul: https://oameni-noi.ro/.

Vă prezentăm mai jos postarea organizației civice Inițiativa România:

„În două săptămâni începem strângerea a cel puțin 100.000 de semnături pentru inițiativa legislativă cetățenească de reformă electorală. În acest proiect suntem împreună 24 de organizații civice, inclusiv Inițiativa România – care a fost motorul proiectului și construcției alianței, și 4 partide politice.

Proiectul de lege va fi publicat în Monitorul Oficial în câteva zile și prevede:

➡️Alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin
➡️Introducerea votului preferențial pe liste de partid (liste deschise), astfel încât cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid
➡️Dublarea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora (numărul va crește ulterior direct proporțional cu numărul de cetățeni români cu domiciliul în străinătate înscriși în Registrul electoral)
➡️Românii care trăiesc în afara țării, dar nu au domiciliul în străinătate, vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secție de votare din străinătate pentru candidații din judeţul în care îşi au domiciliul în ţară
➡️Eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale și europarlamentare
➡️Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri

#oameninoi în politică este continuarea naturală a #fărăpenali în politică. Oameni noi devine prima formă de parteneriat al forțelor democratice civice și politice care se opun căderii în autoritarism, violență și minciună. Implică-te!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri