Caută
Close this search box.

Tensiuni și simulare. Coaliția rezistă

rodica sarmas furnea

Parada de întâmplări și declarații politice din ultima perioadă oferă imaginea unei coaliții șubrezită de tensiuni interne, unde pasiunea pentru putere devine una vitală. Nu întâmplător liderul Partidului Social Democrat a aruncat pe piață o ipoteză halucinantă, imposibil de imaginat în România la nivelul acesta de influență, și anume tentativa de asasinat.

Am mai spus-o: Liviu Dragnea nu mai are nimic de pierdut, e capabil să arunce o țară întreagă în aer numai ca să-și salveze pielea. Iar baronii locali văd cum miza personală a depășit-o pe cea politică de multă vreme și devin neliniștiți. Siguranța puterii e mai importantă decât libertatea provizorie a unui singur om, fie el și șeful cel mare, mai ales în codițiile în care pușcăria a ajus un soi de casă de creație pentru mulți parveniți de notorietate. În condițiile date, efervescența locală poate determina o schimbare radicală a polilor de putere. În PSD, există deja o tradiție a trădărilor operative, manufacturate de profesioniști, care nu lasă urme în rândurile electoratului.

Personal, cred că e operațiunea de detronare a lui Dragnea a început. Primul semnal a fost dat de Ecaterina Andronescu, veterana PSD, care i-a cerut demisia. Codrin Ștefănescu, omul de legătură dintre conservatorii din PSD si grupul din Teleorman, a replicat repede că afirmațiile doamnei Andronescu nu o vor costa exluderea din partid. Apoi, absența Gabrielei Firea de la Palatul Snagov, unde a avut loc nunta fiului lui Dragnea, nu poate fi trecută cu vederea.

Edilul Capitalei sancționează, astfel, tentativa eșuată de a fi pusă pe linie moartă din punct de vedere politic. Mitingul de pe 10 august i-a oferit lui Carmen Dan prilejul perfect de punere în aplicare a planului, dejucat însă de propria lor incompetență. Speranța Cliseru, omul Gabrielei Firea, părea singura responsabilă de violențele din Piața Victoriei. Până când Augustin Lazăr a intrat pe fir, a preluat ancheta și a dezvăluit că ordinul de evacuare a pieței a fost dat de Jandarmerie, la comanda ministrului de interne. Cu alte cuvinte, se sugerează că a fost intervenția directă a lui Dragnea!

Spre diferență de alți politicieni de marcă, Gabriela Firea are mereu cuvintele la ea. E impecabilă când vorbește, iar ieșirea la rampă de miercuri a fost una de zile mari. Primarul general a prezentat proiecte uriașe de infrastructură, de ordinul a sute de milioane de euro, sfidând pe față Guvernul Dăncilă. De fapt, Firea a scos din joc Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Nu vreau să-mi imaginez nervii lui Dragnea în clipa aceasta. Dar sunt convinsă că replica va veni fulgerător și va fi una pe măsură. Mai curând decât credeam, vor cădea capete grele și vom vedea instituții ale statului rămase fără credibilitate. Acesta va fi prețul trădării!

Deocamdată, coaliția rezistă. Iar bătălia pentru voturi e abia la început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri