Caută
Close this search box.

Yoga în cardiologie. Studiu care confirmă eficacitatea exercițiilor zilnice

Yoga ar putea avea efecte benefice asupra persoanelor hipertensive, similare celor ale medicamentelor prescrise în mod obişnuit pentru reducerea tensiunii arteriale, sugerează o cercetare realizată în Canada. Lucrarea lui Ashok Pandey, susţinut că Centrul de îngrijire cardiacă Cambridge din Canada, a fost prezentată la congresul Societăţii europene de cardiologie din Munchen, Germania.

Studiul a descoperit că voluntarii care sufereau de hipertensiune au observat îmbunătăţiri în urma unor sesiuni zilnice de doar 15 minute de yoga, notează The Telegraph, citat de Agerpres.

Aproximativ 12 milioane de adulţi iau medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, cel mai important factor declanşator al bolilor de inimă şi a accidentului vascular cerebral.

60 de voluntari hipertensivi au luat parte la studiul recent. Conform rezultatelor, doar 15 minute de exerciţii yoga, precum postura ”câinele cu faţa la sol”, practicate de cinci ori pe săptămână, au contribuit la reducerea valorilor tensiunii participanţilor cu 10%.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, efectul este similar cu cel al unei doze de medicament diuretic, remediu prescris în mod obişnuit pentru hipertensiune, notează The Telegraph.

Ashok Pandey, în vârstă de 16 ani, care a condus cercetarea în cadrul unui proiect şcolar, a declarat că participanţii au avut de ales între practicarea unor posturi yoga pentru începători, sesiuni de relaxare, exerciţii de întindere sau tehnici de respiraţie profundă.

După trei luni, grupul care a practicat yoga a înregistrat o scădere a tensiunii arteriale cu până la 9,7%.

Subiecţii care au apelat la tehnicile de respiraţie profundă au prezentat o scădere a tensiunii arteriale cu până la 7,1%, iar cei din grupul celor care au practicat exerciţii de întindere au prezentat o reducere cu până la 4,5%. Sesiunile simple de relaxare nu au avut, însă, niciun efect în acest sens.

”Rezultatele sugerează că yoga poate fi un instrument important pentru reducerea tensiunii arteriale. Acestea sunt posturi simple, care nu necesită multă flexibilitate şi pot fi realizate de oricine, astfel că pot fi puse în aplicare pe scară largă”, a susţinut Pandey care a explicat că ”mare parte dintre beneficii pot fi atribuite respiraţiei profunde”.

”Este relevant din punct de vedere clinic. Nu este vorba despre un înlocuitor al medicaţiei, ci despre încorporarea yoga în cadrul programelor existente”, a adăugat tânărul care recrutează cinci sute de persoane în vederea realizării unui studiu clinic la universitatea canadiană Laval.

Dr. Paul Poirier, cercetător în cadrul acestei universităţi, a declarat că yoga poate fi un instrument ”interesant” pentru ”o mai bună modulare a nivelului de stres (a pacienţilor hipertensivi) şi totodată a tensiunii arteriale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri