Tamar Samash, ambasadoarea Israelului la Bucureşti, s-a referit azi la declaraţia lui Petre Daea ministrului Agriculturii, cel care a făcut recent o asociere impardonabilă între sacrificarea porcilor bolnavi de pestă porcină şi uciderea evreilor de către nazişti în lagărul de la Auschwitz.

Aflată la Iaşi pentru a lua parte la seminarul „Israel, mai mult decât inovaţie în irigaţii”, ambasadoareai Israelului a apreciat că exprimarea ministrului Agriculturii a fost una „nefericită”.

Cred că utilizarea terminologiei legate de Holocaust, în general, şi de Auschwitz, în particular, este dezastruoasă, pentru că minimalizează atrocităţile Holocaustului. Pot înţelege această scăpare a ministrului, care a încercat să exprime ceva oribil despre ce se întâmpla, dar nu trebuia să folosească această metaforă. Ne-a rugat să înţelegem, iar cazul este închis„, a declarat Tamar Samash, citată de Agerpres.

Încercân să explice măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină africană de la Carniprod Tulcea, Petre Daea (foto) a declarat pe 24 iulie, la Antena3: „Singura metodă este sacrificarea. Porcii toţi se incinerează (…), e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz„.

Ambasada Statului Israel a transmis atunci, într-un comunicat de presă, că îşi exprimă „consternarea” şi „dezamăgirea” faţă de afirmaţiile ministrului Agriculturii, „care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz„.

„Sperăm, totuşi, că o astfel de asociere a fost făcută de ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime. Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a şase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat„, subliniază reprezentanţa diplomatică în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 8 =