Caută
Close this search box.

Ambasadoarea Israelului, despre declaraţia lui Daea legată de sacrificare porcilor şi lagărul de la Auschwitz

petre daea

Tamar Samash, ambasadoarea Israelului la Bucureşti, s-a referit azi la declaraţia lui Petre Daea ministrului Agriculturii, cel care a făcut recent o asociere impardonabilă între sacrificarea porcilor bolnavi de pestă porcină şi uciderea evreilor de către nazişti în lagărul de la Auschwitz.

Aflată la Iaşi pentru a lua parte la seminarul „Israel, mai mult decât inovaţie în irigaţii”, ambasadoareai Israelului a apreciat că exprimarea ministrului Agriculturii a fost una „nefericită”.

Cred că utilizarea terminologiei legate de Holocaust, în general, şi de Auschwitz, în particular, este dezastruoasă, pentru că minimalizează atrocităţile Holocaustului. Pot înţelege această scăpare a ministrului, care a încercat să exprime ceva oribil despre ce se întâmpla, dar nu trebuia să folosească această metaforă. Ne-a rugat să înţelegem, iar cazul este închis„, a declarat Tamar Samash, citată de Agerpres.

Încercân să explice măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină africană de la Carniprod Tulcea, Petre Daea (foto) a declarat pe 24 iulie, la Antena3: „Singura metodă este sacrificarea. Porcii toţi se incinerează (…), e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz„.

Ambasada Statului Israel a transmis atunci, într-un comunicat de presă, că îşi exprimă „consternarea” şi „dezamăgirea” faţă de afirmaţiile ministrului Agriculturii, „care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz„.

„Sperăm, totuşi, că o astfel de asociere a fost făcută de ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime. Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a şase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat„, subliniază reprezentanţa diplomatică în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri