Caută
Close this search box.

Bacteria din cașcaval

Mormântul lui Ptahmes, fost primar al orașului Memphis în secolul al XIII-lea î.e.n., a fost descoperit prima dată în anul 1885. A fost acoperit însă de nisipuri mișcătoare și redescoperit din nou, în 2010. Mormântul, cu o lungime de 70 de metri, divizat prin culoare şi săli de rugăciuni, a fost descoperit în situl Saqqara, la sud de Cairo. Arheologii egipteni au descoperit basoreliefuri reprezentând ofrande aduse divinităţilor, mai ales zeului Amon, soţiei acestuia, Mut, şi fiului lor, Khonsu. Mormântul conţine şi basoreliefuri reprezentându-l pe Ptahmes şi familia acestuia vânând şi pescuind pe Nil, dar şi statuete despre care vechii egipteni credeau că sunt folositoare în lumea de dincolo.

”Mormântul a fost distrus parţial când stâlpii lui au fost dislocaţi pentru a se construi biserici în epoca creştină (între dominaţia romană şi islamizarea Egiptului), apoi jefuit, în secolul al XIX-lea, în perioada regelui Mohamed Ali Pacha” a declarat purtătorul de cuvânt a echipei de arheologi, Heba Moustapha.

Într-unul dintre vasele găsite în mormânt, a fost depistată o masă albă solidificată și urmele unei pânze utilizate pentru a închide vasul.  După analizele prin cromatografie lichidă și spectrometrie de masă, peptidele depistate au arătat că masa era constituită din lapte de vacă și lapte de oaie sau capră. Faptul că vasul era acoperit cu pânză indică faptul că masa era solidă și susține concluzia că a fost depistat cel mai vechi cașcaval găsit vreodată de arheologi, scrie Science Daily.Îngrijorător este însă că egiptologii care au intrat în contact cu conținutul acestui vas s-au expus la o bacterie care poate fi mortală. Analiza altor peptide (polimeri scurți formați prin legarea mai multor aminoacizi) sugerează că brânza era infectată cu o bacterie care provoacă bruceloză. Această boală potențial mortală se transmite de la animale la oameni prin consumul lactatelor nepasteriuzate. Dacă rezultatele analizelor se vor confirma, aceasta ar putea fi cea mai veche dovadă a existenței brucelozei, potrivit Analytical Chemistry.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri