Caută
Close this search box.

Bilanţul lui Petre Daea: Nicio vorbă despre despre pesta porcină care face ravagii; întrebat, ministrul a dat vina pe relief

Daea

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a vorbit extrem de mult la ultimul bilanţ, dar n-a scos un cuvânt despre peste porcina care face ravagii în România.

Peste două ore de monolog din partea lui Daea la bilanţul din care pesta porcină a lipsit cu desăvârşire, deşi suntem în mijlocul celei mai grave crize din 50 de ani.

Doar întrebat de jurnalişti, ministrul Petre Daea a făcut câteva declaraţii cu privire la o criză care, în opinia sa, nu putea fi evitată. Din cauza reliefului. Ministrul agriculturii a ținut o lecție de geografie și a pigmentat-o cu niște cugetări de mare profunzime. Spiritul mioritic în acțiune… Nu avem ce face… Asta e soarta, arată Dig24.

Petre Daea a spus că în România nu există specialiști în pesta porcină.

Avem un sfert de milion de porci omorâţi, 50.000 – din gospodăriile oamenilor – un dezastru de proporţii, aşadar. Iar cea mai mare fermă de porci din România pusă la pământ practic odată cu eutanasirea a aproape 140.000 de animale.

Ce spune ministrul

Că vor veni despăgubiri. Dar nici acelea uşor! Din peste 1.600 de cereri de despăgubire, o parte infimă față de total, numai 80 au fost rezolvate. Pentru că nu sunt bani.

„Din 1603 dosare până la această dată, care au fost întocmite și solicitate, au fost plătite până la această dată 83 de dosare. Din discuțiile pe care le-am avut cu preșțedintele ANSVSA, care are buget separat de Ministerul agriculturii, se așteaptă rectificarea pentru a da poziție bugetară, pentru că nimeni nu a putut să prevadă în poziția bugetară, se așteaptă rectifcarea pentru alocarea sumelor și pentru a fi plătite. Nu rămâne niciun cetățean fără despăgubire. Despăgubirea se dă de la bugetul statului și apoi se folosește mecanismul prevăzut de regulamentul 652 al Comisiei Europene, care spune că banii vor veni de la UE”, a spus Petre Daea.

Reporter: Luaţi în calcul să vă daţi demisia?

Petre Daea: Dumneavoastră vreți să intrați cu mine în afacerile acestea de creștere a oilor? Vă aștept.

Reporter: Nu, în contextul pestei porcine, luaţi în calcul să vă daţi demisia?

Petre Daea:

Uniunea Salvaţi România (USR) cere demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru „incompetenţa sau nepăsarea” de care dă dovadă în gestionarea crizei declanşate de gripa porcină africană, potrivit Agerpres.

USR reclamă absenţa unor campanii de informare adecvată în rândul populaţiei cu privire la acest virus.

USR susţine că este inacceptabil ca Guvernul şi Ministerul Agriculturii să arate constant incapacitatea de a stopa extinderea focarelor de pestă porcină africană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri