Caută
Close this search box.

Cercetare Harvard: nou tratament pentru o boală gravă a ochiului

Reacţia celulelor imunitare la atacul unei anumite bacterii, acesta ar putea fi unul dintre motivele apariţiei glaucomului, o afecţiune oculară cronică care, în timp, duce la pierderea vederii. Conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard Medical School, publicat online de Nature Communicationspresiunea intraoculară crescută este o reacţie autoimună care generează un atac asupra neuronilor din retină. Este o descoperire care, speră oamenii de ştiinţă, va duce la prevenirea afecţiunii şi tratarea pacienţilor încă de la primele semne de boală.

Glaucomul reprezintă un grup de afecţiuni oftalmologice caracterizate prin lezarea nervului optic, responsabil de transmiterea informaţiilor către creier. Rezultatul final este orbirea. Hipertensiunea oculară peste limita de toleranţă este un factor de risc în glaucom dar este un fenomen a cărui cauze nu sunt pe deplin înţelese. Mai mult, nu toţi pacienţii cu glaucom au şi presiunea intraoculară ridicată iar alţi pacienţi suferă de pierderi iremediabile de vedere şi degenerare progresivă a nervului optic chiar dacă presiunea oculară este sub control.

Medicii au descoperit că atunci când presiunea din interiorul ochiului creşte, determină un răspuns al proteinelor de șoc termic (HSP), un grup de proteine care reacţionează la orice tip de stres asupra organismului. HSP generază la rândul său o reacţie a celulelor limfocite de tip „T” iar acestă reacţie atacă de fapt nervul optic. Cercetările au fost efectuate pe animale de laborator dar au fost studiate şi probe de sânge recoltate de la bolnavii de glaucom primar cu unghi deschis, cea mai comună formă de glaucom. Rezultatele au fost similare, în cazul bolnavilor de glaucom, presiunea oculară era de cinci ori mai mare decât valoarea normală.

Pentru că reacţia HSP are efecte nu doar la nivelul ochilor, ci şi în creier, medicii de Harvard Medical School vor să extindă acest studiu şi pentru o serie de alte boli neurodegenerative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri