Caută
Close this search box.

Citiți o scrisoare a Directorului CIA care contrazice total poziția și mesajele lui Rudolph Giuliani

Fostul Director al Serviciului Român de Informații din perioada octombrie 2006-ianuarie 2015, George Maior (50 de ani), a reacționat luni, 27 august, după ce conducerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE)  l-a convocat pentru explicații în cazul deja ”celebrei” scrisori trimise președintelui României de fostului primar al New York-ului și procuror federal, Rudolph Giuliani, care ar fi în prezent unul dintre avocații lui Donald Trump.  Acesta transmisese autorităţilor de la Bucureşti că protocoalele dintre SRI şi instituţiile din justiţie  ar fi dus la intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor, cerând verfificarea acestora și stoparea presiunilor asupra judecătorilor și procurorilor.

MAE cere explicații ambasadorului George Maior

“Domnul Giuliani este un personaj spumos şi combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump, în orice caz este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, declarase George Maior, luni, 27 august, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române – ediția 2018 (citat de News.ro), așa cum MagnaNews a arătat chiar în ziua respectivă.

După această declarație, MAE l-a convocat imediat în Centrala sa pe ambasadorul României în SUA, pentru a da explicații referitoare la intervenția amintită. MAE afirmă că poziția ambasadorului nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat „să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat”. De asemenea, în comunicatul emis pe această temă, MAE a mai adăugat: ”Rolul domniei sale (n.r. – al ambasadorului) este de a promova interesul naţional aşa cum decurge el din consensul la nivel instituţional şi să se abţină de la declaraţii publice de natură să afecteze negativ relaţiile bilaterale cu alte state.”

Ambasadorul George Maior a mai spus, conform G4Media.ro, că va oferi Ministerului de Externe ”informații în mod detaliat”. ”Precizez că cetăţeanul american amintit este o persoană privată care nu are nicio calitate oficială în statul american”, arată Maior într-o declarație remisă redacției G4Media.

”Toate pozițiile oficiale ale reprezentanților SUA în ultimii ani au fost contrare spiritului și sensului mesajelor domnului Rudolph Giuliani”

Vă prezentăm declarația dată de ambasadorul George Maior redacției G4Media:

”Am luat act de comunicarea de presă emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la chemarea mea pentru a da explicaţii pe tema reacţiei pe care am avut-o în urma apariţiei în spaţiul public a unei scrisori atribuite unei persoane private din Statele Unite ale Americii. În acest sens, doresc să fac următoarele precizări:
1. Voi răspunde cu interes şi deschidere convocării Centralei MAE unde voi oferi în mod detaliat toate explicaţiile care mi se vor solicita.
2. În ceea ce priveşte comentariul meu pe marginea unei scrisori atribuite lui Rudolph Giuliani, precizez că cetăţeanul american amintit este o persoană privată care nu are nicio calitate oficială în statul american.
3. În condiţiile în care toate poziţiile oficiale exprimate public de reprezentanţii Statelor Unite ale Americii în ultimii ani, inclusiv în cursul acestui an, au fost contrare spiritului şi sensului mesajelor din scrisoarea atribuită domnului Rudolph Giuliani, am considerat, cu bună credinţă, că este de datoria mea, în calitate de ambasador al României, să apăr reputaţia ţării noastre în faţa unor puncte de vedere incorecte.
4. Referitor la ipoteza afectării relaţiilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii, pentru o înţelegere corectă a substanţei relaţiilor excelente cu SUA pe care le-am construit de-a lungul timpului în folosul României, pun la dispoziţia opiniei publice scrisoarea pe care am primit-o anul trecut din partea actualului secretarului de stat Mike Pompeo, fost director al CIA, în care oficialul american remarca, printre altele, următoarele: parteneriatul extraordinar cu Statele Unite ale Americii şi conducerea excepţională pe care am asigurat-o în timpul mandatului de director al Serviciului Român de Informaţii; faptul că am avut un impact profund şi pozitiv asupra SRI şi am fost instrumental în dezvoltarea relaţiilor dintre serviciile româneşti şi americane care continuă să existe până în prezent; faptul că în timpul mandatului meu de director, SRI a devenit unul dintre cele mai profesioniste, moderne şi eficiente servicii de informaţii europene. Textul original al scrisorii în limba engleză este ataşat şi poate fi consultat integral.”  (sursa: G4Media).

Scrisoarea din 2017 a Directorului CIA (Central Intelligence Agency)

Sursa foto scrisoare: G4Media

Sursa foto articol : Twitter

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri