Caută
Close this search box.

„Copacul vrajbei noastre”

Regizorul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurõsson a reușit să aducă pe marile ecrane o comedie incredibil de întunecată despre suburbanitul obișnuit care este întotdeauna plin de surprize. „Copacul vrajbei noastre”  a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Filmul va putea fi vizionat în următoarele cinematografe din țară: Baia Mare – Cinema Dacia; Botoșani – Cinema Unirea; Brăila – Cinema Central (din 24 august); Brașov – Cinema One Brașov; București – Băneasa Grand Cinema and More, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa; Cluj-Napoca – Cinema Victoria Cluj; Constanța – Cityplex Constanța; Craiova – Cinema Modern (din 24 august); Gura Humorului – Casa de Cultură (din septembrie); Iași – Ateneul din Iași; Odobești – Casa de Cultură Odobești; Pitești – Cinema Trivale, Sebastian Papaiani; Sfântu Gheorghe – Cinema Arta by Cityplex; Târgu-Mureș – Cinema Arta 3D.

Filmul poate fi rezumat într-un paragraf după cum urmează: Agnes îl dă pe Atli afară și îi spune să  nu care cumva să-l mai prindă lângă fiica lor, Ása. Atli se mută cu părinții, dar aceștia sunt prinși într-o ceartă cu vecinii: cică arborele din curte, de care sunt atât de mândri, le umbrește prispa! Curând, lucrurile scapă de sub control…

Sigurõsson se folosește de toată competența sa regizorală pentru a menține o stare dominată de confuzie și duritate pe tot parcursul filmului. Performanța regizorului aduce într-adevăr o privire de ansamblu autentică asupra durerii pătrunzătoare care se manifestă în iraționalitate și impulsivitate. Stoicismul său evoluează exponențial în emoție pură, transformându-se în protectorul și îngrijitorul care nu a reușit să fie niciodată. Tonul consistent din filmul Copacul vrajbei noastre” ne va menține conectați și atenți pe tot parcursul peliculei și ne va arată căt de bine poate Sigurõsson să contureze fiecare aspect al filmului său.

Filmul se termină printr-o tragedie care ar fi putut fi evitată cu ajutorul comunicării, autocontrolului și gândirii raționale. În cele din urmă, Copacul vrajbei noastre” ne amintește cât de greu este să rămânem rezonabili când inimile noastre sunt afectate de o durere profundă. Deși întâmplările prezentate în acest film pot fi hiperbolice și ușor nerealiste, ele evidențiază în continuare în ce măsură durerea și impulsivitate ne pot controla viețile și acțiunile. Pe măsură ce personajele din film vor decădea rapid în nebunie și iraționalitate, ne vom putea aminti de cât de des ne aflăm sub controlul emoțiilor noastre.

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul Copacul vrajbei noastre” a câștigat premiul pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu la Oscarurile islandeze 2018. Filmul a fost proiectat și în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, ediția a 17-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri