Caută
Close this search box.

Descoperire fascinantă în Amazon: un nou trib izolat a fost filmat cu o dronă

Câțiva oameni se plimbă într-un luminiș din vegetația amazoniană extinsă: aceste noi imagini, înregistrate de un avion în apropiere de granița dintre Brazilia și Peru, dezvăluie existența unui nou trib izolat, descoperit de Fundația Națională a Indienilor  (Funai), relatează AFP.

Video – filmat în 2017, dar făcut public în această săptămână – este una dintre imaginile colectate de FUNAI în mai multe expediții în Valea Javari, o zonă foarte îndepărtată și greu accesibilă în partea de sud-est a statului Amazonas unde au fost colectată majoritatea dovezilor existenței unor popoare izolate în țară.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=a63rMds-D50

Funai, care a contactat deja opt dintre aceste persoane au dovezi ale existenței altor 11 triburi – cu care nu s-a interacționat – care trăiesc în regiune, datorită descoperirii de indicii cum ar fi o colibă ​​enormă, topoare artizanale, goarnă făcută din coajă sau canoe săpată în trunchiuri de palmieri. Pentru a ajunge la locul de descoperire, expediția formată din membri ai agenției – entitate legată de guvernul brazilian – și de poliție, a trebuit să călătorească 180 de kilometri pe râuri și drumuri de pământ, și 120 de km în junglă explică Funai într-o declarație. Expediția, care are ca scop „protejarea indigenilor izolați“, bazându-se pe ajutorul membrilor tribului Kanamari, cunoscători ai regiunii, de asemenea, au întâlnit pe drum două echipe de braconieri și i-au forțat să elibereze animalele capturate. „Vigilența și controlul trebuie să fie intensificate în zonă pentru a preveni acțiunile infractorilor și să se asigure deplina posesie a terenului de către localnici“, a declarat Vitor Gois, coordonatorul proiectului.

Potrivit Funai, există 107 de rapoarte despre grupuri indigene izolate în Brazilia, care variază în funcție de rapoarte. Luna trecută, organizația a dezvăluit imagini ale unui bărbat considerat a fi singurul supraviețuitor al unui trib decimat în Amazonul brazilian. Acest individ, care trăiește pe pământul natal al Tanaru, în statul Rondonia (granița braziliano-boliviană), se consideră că a mers în pădure timp de 22 de ani după ce poporul său a cedat invaziilor proprietarilor de terenuri și exploatatorilor de păduri. Acest videoclip a fost înregistrat în 2011 și nu a fost difuzat de atunci, însă, potrivit dovezilor găsite în acest an, acest om este încă în viață. Situația sa, precum și cea a tuturor popoarelor este tot mai afectată ținând cont de exploatările de lemn și minereuri din zonă.

Mai mult de 800.000 de persoane indigene din 305 de grupuri etnice și 274 de limbi diferite locuiesc în Brazilia, într-o țară cu peste 208 de milioane de locuitori, potrivit cifrelor oficiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri