Caută
Close this search box.

Disidență versus prostie

rodica sarmas furnea

Voi începe prin a mărturisi că sunt de acord cu poziția exprimată de scriitorul Mircea Cărtărescu, indiferent de îndârjirea publică împotriva lui.

Limbajul suburban, oricât de bine vinde și inflamează orgoliile, nu are ce căuta în spațiul public, mai ales acolo unde e vorba de apărarea drepturilor omului, de libertate și democrație. Valorile acestea s-au consolidat în mii de ani, pe concepte și personalități autentice, nu pe atacuri de doi bani, care compromit în cele din urmă ideea în sine de protest civilizat. Compromit demersul corect al unor oameni care cred în valorile enumerate mai sus, apă de ploaie pentru unii.

Apucăturile interlope, împinse la extrem, numai pentru a obține maximul de atenție, au învrăjbit din nou românii. Nu poți să transformi negrul în alb imaculat, doar pentru că bidineaua care lasa urme de mizerie a fost manufacturată undeva, nu se știe bine în ce fel, în tabăra ta. Agresivitatea este atributul oamenilor lipsiți de educație, iar pentru a justifica lipsa unei bune cuviințe elementare nu există argumente. De aici până la a susține xenofobia, rasismul, sexismul nu e decât un pas. Sau până la a lua, cu orice preț, o decizie greșită – istoria ne-a arătat o greșeală de poziționare care a costat poporul 50 de ani de comunism, de manipulare și primitivism.

Amintiți-vă decența disidenților din același comunism, aclamat acum, pe față în ultima vreme, de o sumedenie de politicieni aflați la putere. Doina Cornea, unul dintre simbolurile rezistenței anticomuniste, emana simplitate și căldură. Disidenta cu trup firav şi glasul subţire s-a opus comunismului şi dictaturii, dovedind curaj mai mult decât zece barbați la un loc. Doina Cornea a trăit totalitarismul, a fost unul dintre artizanii Revoluției, a asistat neputincioasă la lovitura de stat, a trăit și a resimțit din plin cei aproape 28 de ani de pseudocapitalism, care au urmat. Disidența sa activă s-a transformat, în timp, într-o rezistență discretă. Nu avea nevoie de circ ca să convingă o bună parte dintre români, indiferent de etnie, că opiniile sale sunt corecte.

”Eu cred în existenţa inconştientului colectiv. Resentimentele generalizate au răbufnit la nivel de colectivitate, degenerând în violenţele de la Târgu-Mureş, care ne-au îngrozit pe toţi. Extremismul ambelor părţi este reprobabil. Pe de altă parte, a existat o dublă manipulare”, iată ce spunea Doina Cornea.

Amar de cunoscut, nu? Ne lasăm conduși de inteligență sau de instincte? O retorică inutilă, desigur, pe o vor specula aceiași oportuniști ai tuturor timpurilor.

2 răspunsuri

  1. 1 – acest articol sugereaza si denigreaza cei ce folosesc un limbaj „suburban” ceea ce in sine inseamna coborat la nivelul lor…
    2 – aici nu e virba de mesaj… da! mesajul nu e unul tocmai moral, e forba de un abuz al politiei si de ingradirea libertatii de exprimare!
    3 – cand in istorie s-a rezolvat o dictatura cu dialor frumos si civilizat? eventual filozofic…

  2. Serios doamna? Dar limbajul suburban folosit in parlament de unii din cei de la putere vi se pare pe gustul d-voastra, sau alea sunt opinii politice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri