Caută
Close this search box.

Horațiu Mălăele de ziua lui despre Toamna Moromeților

Astăzi e ziua lui, s-a născut pe 1 august 1952 la Târgu Jiu. Este mai mult decât dificil să  rezumi în câteva cuvinte de prezentare patru decenii şi mai bine de carieră. Prodigioasă.

Horațiu Mălăele este actor, regizor, caricaturist și scriitor român. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1975, clasa profesor Octavian Cotescu.

Are pe masa de lucru numeroase proiecte, mă voi opri astăzi la Moromeţii şi-i voi da cuvântul …

„Cred că va fi un film ce va arăta celor care vor dori să-l vadă, istoria dulce – amară, tragică de multe ori , a țăranului român în general, a familiei Moromete în particular. O armonie milenară spulberată de experiențe sociale dezastruoase. Sadoveanu spunea că  ,,țăranii aceştia nu concepeau ca viaţa lor să se desfăşoare altfel decât aşa cum se desfăşurase a bunilor lor care, rânduri după rânduri, în sute după sute de ani, se veseliră de creşterea zilei şi începutul anilor, urmându-şi traiul ca pe vremea lui Burebista, craiul nostru cel de demult.“

La zidirea acestui proiect vor lucra, un regizor versat , candid , inteligent şi tenace, Stere Gulea, un operator aproape mitologic, Vivi Drăgan Vasile, un producător de excepţie , forța motrice a noii aristocraţii cinematografice, Tudor Giurgiu, precum si o echipa de actori pasionată şi dăruită. În compoziția asta e greu de presupus un lucru rău, deși cred ca detractorii profesioniști s-au pus deja în mișcare. Pentru a sparge bariera preconcepțiilor, stereotipiilor şi anchilozelor de tot felul, în ceea ce privește personajul Ilie Moromete pe care îl voi interpreta, pentru ca una din virtuţile lui este disimularea, voi răspunde curiozității dumneavoastră cu vorbele personajului: „Să țineți minte că la noapte o sa plouă . Dacă dă ploaia asta , o sa fac o grămadă de grâu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri