Caută
Close this search box.

Jandarmii și extratereștrii sau șoc și groază pe internet

Imediat după evenimentele atât de regretabile produse în seara și noaptea zilei de vineri, 10 august, în Piața Victoriei, mediul on-line din România a fost invadat de sute și mii de reacții de o diversitate absolut remarcabilă. Unele dintre ele au atras atenția prin promptitudine și realism, altele prin patetismul firesc sau supradimensionat, ori chiar prin forța imaginației și a science-fiction-ului.

Un coleg jurnalist mi-a atras atenția asupra unei postări pe facebook care invoca, în seara ce a urmat evenimentelor, un posibil scenariu, cel puțin îngrijorător. Dacă nu chiar terifiant:

Se urmareste ruperea Romaniei. In acest caz, daca Jandarmeria si Armata nu vor face fata, este nevoie sa ne organizam.”

Dur, nu-i așa? Cumplită imagine ! Cine ar dori ruperea României ? Doamne-păzește, nici măcar în glumă ! 

Nu analizăm cu patos. Dimpotrivă. Armata însă nu am văzut-o nicăieri prin Piață și nici nu am auzit să fi fost vorba vreun moment de așa ceva. Poate dacă apăreau din ceruri extratereștrii, ca în ”Independence Day”, filmul american de succes. Sau, mai bine, ca în ”Jandarmul și extratereștrii”, cu Louis de Funes. Avem acolo și jandarmi … și multă, multă imaginație și, desigur, ”extratereștri”!

Apoi, Jandarmeria, cum să nu ”facă față” ? Noi iubim Jandarmeria (atunci când nu încalcă legea) și dorim să ne apere de teroriști sau de calamități (naturale și umane), să facă față în orice situație, nu să facă fețe-fețe sau să rupă diverse fețe ! În plus, am văzut că Jandarmeria nu numai că a făcut față din plin, ba chiar a și realizat tot ce și-a propus, a golit Piața în întregime, după care a desfășurat o adevărată ofensivă, urmărind și ”altoind” serios, prin vasta noastră Capitală, o mulțime de grupuri, grupulețe sau persoane izolate care nu prezentau niciun pericol . Păi cum să nu facă față Jandarmeria, când s-au văzut zeci de imagini cu lovituri de baston aplicate direct în zona capului sau cu gaze pulverizate în față și în ochi – gaze al căror conținut nici măcar nu se cunoaște încă -, lucruri complet interzise, chiar de regulamentele  și ghidurile de acțiune ale Jandarmeriei ?!

A doua zi, sâmbătă, ca și duminică. nu s-a mai întâmplat absolut nimic în Piață, iar Jandarmeria, aceea care era în pericol (sic), și-a trimis oamenii în ținută lejeră, de vară  – mai era puțin și se făcea plajă acolo – și a stat la taclale cu demonstranții. Culmea, Jandarmeria cea atât de periclitată a oferit chiar și flori, femeilor ! Ceea ce e foarte bine, încurajăm.

Pentru că altfel, șoc și groază, iată ce mai citim :

Vor nesupunere civica? Le dam supunere civica. Vor violente? Le vom raspunde. Vor sa arunce tara in aer pe modelul Ucraina? Suntem pregatiti sa le raspundem, suntem antrenati sa le raspundem pe masura.”

Ooo, ”ușor cu pianul pe scări”, vorba marelui Marin Sorescu ! ”Țara în aer” (?), ”antrenați să răspundem” (?), ”modelul Ucraina” (?) … adevărul e că, pentru unii școlari plictisiți, aflați în vacanța de vară, s-ar putea face un film de aventuri destul de reușit.

Iar finalul e fulminant :  

Fac apel la toti ofiterii patrioti din serviciile de informatii, Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, fac apel si la rezervisti, fiti pregatiti. In situatia in care lucrurile vor degenera, ne vom organiza. Fiecare dintre voi stie ce are de facut. Actiunile noastre trebuie coordonate la momentul oportun cu fortele armate. Trupele de jandarmi trebuie sprijinite cu toate fortele.”

Am văzut în zilele care au urmat, sâmbătă, duminică și luni, câtă ”nevoie” au avut jandarmii de ajutor: zero (0). Liniște totală. Ceea ce e foarte bine. Uitați-vă pe fereastră, chiar acum, când citiți. Vedeți cumva jandarmi disperați, hăituiți și alergați pe străzi ? Repet, povestioara ar fi bună pentru un film de aventuri, în speranța că i-ar putea atrage acasă pe băieții de clasele V-VIII. Pentru că aceia din liceu, IX-XII, sunt deja mult prea ocupați cu fetele și întâlnirile romantice.

Partea cu ”rezerviștii” e cea mai tare. Dar și ”coordonarea, la momentul oportun, cu forțele armate”.

Foarte important: să nu uităm să îl anunțăm și pe domnul Bond. James Bond.

Sigur, mai glumim. dar sunt și semne de întrebare. Semnatarul postării despre care am vorbit este domnul Daniel Dragomir, fost locotenent-colonel de informații, Nimic rău până aici. Și nici mai departe, probabil.

Pe la începutul anului, pe 24 ianuarie, îl găsim pe domnul Daniel Dragomir organizând o dezbatere la Bruxelles, prin platforma sa ”România 3.0”, pe tema sistemului judiciar corupt și ineficient din România. Nu e interzis. E doar semnificativ.

Iar asta la numai două zile după ce, pe 22 ianuarie 2018, portalul de știri EU Today (care ar vrea să ”aducă” a USA Today, dar mai e mult până departe, peste ocean) a publicat un amplu raport privind sistemul justiției din România, raport care analizează motivele pentru care reformele judiciare și penale, care au fost solicitate României înainte de aderarea la UE, nu ar fi fost încă îndeplinite. Raportul cu pricina se intitulează, cât de poate de sugestiv, ”Sistemul de justiție din România – corupt, politizat, nereformat”. Dixit.

Autorul raportului, un anume Gary Cartwright, editor la EU Today, nu pare a mai fi scris despe România, nici înainte și nici după acel moment de ”grație”, 22 ianuarue. Dar putea să scrie, în fond nu îl oprește nimeni, chiar și nedocumentat fiind. El mai este, deloc surprinzător, prieten pe Facebook cu Daniel Dragomir. Absolut normal și frumos. Nimic interzis. 

Liniște și pace, așadar. Nu tu Armată, nu tu rezerviști, nimic. Nici măcar extratereștri. Jandarmii nu au nevoie de ajutor, asta o vede oricine. Cei snopiți de ei au nevoie. De medici și spitale, la greu. Unii dintre jandarmi ar putea avea însă nevoie, dar numai în viitor, de asistență juridică. Tot la greu. Până una-alta fac față, din toate punctele de vedere, cu brio. Chiar și jandarmerița de 24 de ani, despre care un purtător de cuvânt al Jandarmeriei, gata să izbucnească în lacrimi, spunea că nu știe cum să-i anunțe familia că fata e aproape să ”rămână paralizată”, ori că are ”fractură de coloană cervicală”, (bătută fiind de demonstranți, fapt cât se poate de regretabil), a ieșit deunăzi din spital, slavă Domnului! Ea a alergat extrem de vioaie până la mașina care o aștepta, iar în fuga-i sprințară a evitat cu măiestrie orice discuție cu numeroșii jurnaliști aflați la datorie.

Au scăpat ușor acei jurnaliști. Alți colegi de-ai lor, aflați tot la datorie, au fost bătuți și călcați în picioare, la propriu, de colegii jandarmeriței.

Până și domnul Daniel Dragomir îndulcește mult tonul atât de înfricoșător inițial, și postează ulterior, pe 12 august, cu totul altceva :

Este important insa ca jandarmii si celelalte forte ale Ministerului de Interne, cat si comanda acestor structuri sa isi pastreze calmul, sa nu raspunda la provocari, sa aplice legea intocmai potrivit regulamentelor.
(…) Dreptul la protest pasnic trebuie respectat, dar elementele violente trebuie tratate ca atare.”

PĂI EXACT ASTA AM ZIS ȘI NOI  !

Foto: pefilme.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri