Caută
Close this search box.

Lansarea sondei Parker, un succes. Sonda va depăși imposibilul, trecând prin atmosfera soarelui

NASA a lansat duminică sonda de Parker, cel mai rapid obiect creat vreodata de om care trebuie să treacă prin atmosfera soarelui pentru a ajuta la descoperirea secretul furtunilor solare, relatează AFP.

„Trei, doi, unu și decolare“, a strigat comentatorul NASA în timp ce lansarea rachetei Delta IV-Heavy de la Cape Canaveral 03:31 (07:31 GMT) a fost un succes duminică după o amânare de lansare sâmbătă. În mai puțin de o oră, operatorul de lansare a indicat că nava spațială s-a despărțit bine de rachetă și își continuă odiseea spațială. „Pentru moment, sonda se descurcă bine”, a confirmat el.

De mărimea unei mașini și un cost de 1,5 miliarde dolari, sonda Parker este prima realizare umană pentru a încerca să traverseze atmosfera soarelui, cu scutul său high-tech și speranțele puse în el de NASA și comunitatea științifică.

Agenția Spațială a SUA a planificat sâmbătă o fereastră de lansare de 65 de minute, de la 03H33 (07H33 GMT). Dar, din cauza unei probleme de gaz heliu sub presiune apărute cu câteva minute înainte de decolare, NASA a trebuit să amâne fereastra de lansare.

Misiunea lui Parker este clară: de a deveni primul obiect construit de om pentru a face față condițiilor infernale ale coroanei, o parte din atmosfera soarelui, care este de 300 de ori mai fierbinte decât suprafața stelei.

Sonda va trebui să treacă aproximativ 6,2 milioane de kilometri de suprafața soarelui și să înconjoare această coroană de 24 de ori în timpul celor șapte ani de misiune.

Dincolo de priceperea tehnologică, interesul științific este de o importanță capitală. Este vorba de înțelegerea motivului pentru care coroana este de aproximativ 300 de ori mai caldă decât suprafața soarelui și de ce particulele sale energetice produc furtuni electromagnetice care pot perturba funcționarea rețelei de energie a Pământului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri