Caută
Close this search box.

Lovitura Iranului după impunerea sancțiunilor SUA: Rouhani condamnă Washington-ul pentru „războiul psihologic”

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a atacat verbal Statele Unite pentru restabilirea sancțiunilor economice, informează BBC.

Rouhani a descris măsurile, care au intrat în vigoare peste noapte, ca „război psihologic”, care are drept scop „să semene divizarea în rândul iranienilor”.

Sancțiunile vizează diferite sectoare cu măsuri punitive suplimentare împotriva comerțului cu petrol din Iran. Uniunea Europeană și-a exprimat opoziția împotriva măsurilor, promisese să protejeze firmele care fac afaceri „legitime”. Aceste sancțiuni reprezintă continuitatea acțiunilor americane după retragerea Statelor Unite din Planul comun de acțiune, cunoscut și sub numele de acordul nuclear Iran, la începutul acestui an. Acordul, negociat în timpul președinției lui Barack Obama, a vizat Iranul prin limitarea activităților nucleare controversate în schimbul scutirii de sancțiuni. Trump declară că afacerea este „unilaterală” și consideră că presiunea economică reînnoită va obliga Iranul să accepte o nouă înțelegere și să pună capăt activităților sale „maligne”.

Printre sancțiunile impuse Iranului, semnate de Donald Trump vizează:  cumpărarea sau achiziționarea bancnotelor americane de către guvernul Iranian; comerțul Iranului cu aur și alte metale prețioase; grafit, aluminiu, oțel, cărbune și software utilizat în procesele industriale; tranzacții legate de moneda iraniană; activitățile legate de eliberarea de către Iran a datoriei suverane; sectorul auto din Iran. O a doua etapă a sancțiunilor este planificată pentru 5 noiembrie, ceea ce va avea implicații asupra sectoarelor energetice și maritime ale Iranului, asupra comerțului cu petrol și asupra tranzacțiilor efectuate de instituțiile financiare străine cu Banca Centrală a Iranului.

Prin aceste sancțiuni, Trump declară că Iranul are posibilitatea de a-și „schimba comportamentul amenințător, destabilizator și de a se reintegra în economia globală sau de a continua o cale de izolare economică”. „Sunt deschis pentru a ajunge la o înțelegere mai cuprinzătoare care să abordeze întreaga gamă a activităților maligne ale regimului, inclusiv programul său de rachete balistice și sprijinul pentru terrorism”, a declarat luni Trump. În același timp, liderul Iranian, Rouhani a mustrat decizia lui Trump de a restabili sancțiunile, spunând că guvernul american „și-a întors spatele diplomației”. „Vor să lanseze războaie psihologice împotriva națiunii iraniene”, spus Rouhani. „Negocierile cu sancțiuni nu au sens”. „Suntem întotdeauna în favoarea diplomației și discuțiilor … dar discuțiile au nevoie de onestitate”. El a acuzat, de asemenea, administrația Trump că folosește Iranul drept pârghie politică internă înainte de alegerile intermediare din noiembrie din Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri