Caută
Close this search box.

Noi documente la DNA Cluj, care ar demonstra fraudarea Institutului de Transplant Renal

dna

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, joi, la DNA Cluj, noi documente care, potrivit acestuia, ar demonstra fraudarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca de către medicul Mihai Lucan.

“Am adus probe noi în urma sesizării depuse în iulie la structura centrală a DNA de la Bucureşti, pe tema achiziţiilor de la ICUTR, controlat de Mihai Lucan între 2012 – 2016, dosarul fiind trimis spre soluţionare la DNA Cluj.

Nu mi s-a spus de ce. Eu i-am rugat pe cei de la DNA ca structura centrală să lucreze acest dosar, deoarece cei de la Cluj nu ştiu să aibă experienţă în anchetarea faptelor de corupţie din domeniul medical. Am adus procese verbale de recepţie care dovedesc scheme rudimentare de fraudare a ICUTR Cluj-Napoca folosite de Mihai Lucan, printre care încredinţări directe, achiziţii care se făceau la institut astfel încât şi la clinica sa privată Lukmed să fie cumpărate anumite lucruri, iar consumabilele, de la sonde la bandaje, se “ameţeau” între cele două instituţii să nu se mai ştie unde se consumau anumite materiale, fiind luate cantităţi mai mari la stat pentru a fi folosite la privat. Vorbim despre un jaf generalizat”, a spus Emanuel Ungureanu, potrivit Agerpres.

Conform lui Ungureanu, ar fi fost cumpărat un aparat laser cu 100.000 de euro, deşi acesta costă pe piaţă 50.000 de euro.

Am constatat o lipsă năucitoare de voinţă a justiţiei din Cluj de a demonstra aceste fraude. Prejudiciul se ridică la sute de mii de euro, frauda se făcea inclusiv de la medicamente care opresc sângerarea, acestea fiind date în cantităţi uriaşe. O doză dintr-un astfel de medicament costă 1.000 de lei şi se treceau cantităţi colosale, deoarece fiecare firmă care pompa bani în ICUTR în exces venea în contrapartidă cu un contract de sponsorizare în Societatea Română de Boli Genitourinare. Cu cât se indicau mai multe medicamente, cu atât sponsorizările erau mai consistente. Am găsit un contract de sponsorizare a ICUTR prin societatea respectivă pentru o maşină, în valoare de peste 20.000 de euro, maşină care nu a ajuns niciodată la institut, deşi banii au intrat”, a mai spus Emanuel Ungureanu.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri