Caută
Close this search box.

Noi sondaje privind Brexit: alegătorii preferă un nou referemdum

Dacă discuțiile Brexit se destramă fără o înțelegere, jumătate dintre britanici cred că decizia finală privind plecarea din Uniunea Europeană ar trebui să fie luată de alegători într-un referendum, potrivit unui sondaj la care au luat parte peste 10.000 de personae, relatează Reuters.

Sondajul YouGov, comandat de grupul de campanie pro-referendum „People’s Vote” a constatat că de două ori mai mulți respondenți au favorizat publicul mai degrabă decât parlamentul de a lua decizia de a rămâne în UE sau de a părăsi blocul fără o înțelegere.

Cu mai puțin de opt luni până când Marea Britanie urmează să părăsească UE, premierul Theresa May trebuie să găsească încă o propunere de menținere a legăturilor economice cu blocul care ar fi agreată de ambele părți ale partidului său divizat și ar fi acceptabil pentru negociatorii de la Bruxelles.

În weekend, ministrul britanic al comerțului, Liam Fox, a avertizat că vede o șansă de 60 la sută a unui Brexit „fără înțelegere”, care presupunecă cea de-a cincea cea mai mare economie din lume va părăsi UE pe 29 martie 2019 fără vreun acord comercial. Preocupările privind perspectiva acestui rezultat au influențat lira sterlină.

Sondajul, efectuat între 31 iulie-7 august, a constatat că 45% dintre alegători au susținut organizarea unui referendum la încheierea negocierilor, indiferent de rezultatul acestora, în timp ce 34% s-au opus. Întrebat cine ar trebui să ia decizia de a rămâne sau de a pleca în cazul în care discuțiile s-ar finisa fără o înțelegere, 50 la sută au spus că ar trebui să fie votul public într-un referendum, în timp ce 25 la sută au spus că parlamentarii ar trebui să voteze. Confruntându-se cu o alegere în trei direcții între a rămâne în UE, lăsând fără o înțelegere sau acceptând tranzacția Theresei May, 40% au preferat să rămână, 27% au vrut să plece fără o înțelegere și 11% ar vota să plece cu acordul propus.

May a renunțat în repetate rânduri spre susținerea unui alt vot cu privire la Brexit, spunând că publicul a vorbit la referendum pe 23 iunie 2016, când 51,9% din voturile exprimate au susținut plecarea din UE, în timp ce 48,1% au susținut șederea.

Sondajul actual a arătat, de asemenea, că 74% dintre cei chestionați au considerat că negocierile au evoluat prost, iar 68% cred cîn posibilitatea ca Marea Britanie să primească o înțelegere rea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri