Caută
Close this search box.

Opriți manipularea! România preia Președinția Consiliului UE indiferent de cine e premier!

Mai mulți analiști politici și jurnaliști influenți au lansat pe piață în ultimele zile o ipoteză șocantă: România ar urma să nu mai preia de la 1 ianuarie 2019 Președinția Consiliului Uniunii Europene, ca urmare a incidentelor din Piața Victoriei din data de 10 august 2018.

„România e izolată, spre bucuria lui Liviu Dragnea&Co. Cum ar trebuie să preia președinția UE la 1 ianuarie, chestiunea se complică. Am impresia că Bruxelles va prefera să retragă președinția României. Decizia va crea în lumea românească un sentiment de frustrare, numărul euroscepticilor va creste exponențial. Pe acest fond se pot schimba alianțele României – dacă ei nu ne vor și ne jignesc mîndria națională, plecăm! Cui ii pasă că la 1 ianuarie România nu va mai prezida UE? !? Lui Liviu Dragnea? Nu! Lui VV Dăncilă! Nu. Ei sunt bucurosi pentru ca nu sunt interesați de prezența României în continuare în UE. Asta de cînd pesediștii și-au dat seama că nu pot fura banii din fonduri europene. Așa că ducă-se dracu!“, scria politologul Stelian Tănase pe blogul personal acum câteva zile.

Articolul s-a viralizat, povestea a fost prezentată și la diverse televiziuni, iar subiectul a fost preluat și de către alți jurnaliști. În realitate, expunerea lui Stelian Tănase este falsă de la cap la coadă, iar MagnaNews, publicație autentică de sorginte euro-atlantică, vă va demonstra acest lucru în rândurile ce urmează.

România nu prezidează Uniunea Europeană, ci o instituție comunitară!

  1. În primul rând, autorul a dovedit că nu cunoaște absolut deloc arhitectura instituțională a Uniunii Europene. România NU va deţine preşedinţia Uniunii Europene, ci președinția Consiliului Uniunii Europene, instituția care reprezintă practic interesele statelor membre. Deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene va fi o premieră pentru țara noastră și o oportunitate de a demonstra capacitatea de a îndeplini o sarcină atât de importantă printr-o bună planificare și coordonare la nivel național precum și un dialog susținut cu instituțiile europene și statele membre. România se va afla astfel în centrul procesului decizional european, având un rol important în facilitarea procesului de reflecție asupra modului de dezvoltare și consolidare a proiectului european, a procesului de negociere pentru dezvoltarea acquis-ului comunitar și, implicit, pentru consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii.
  2. Autorul a dovedit, de asemenea, că nu cunoaște absolut deloc Tratatele Uniunii Europene. Deținerea președinției Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu ciclic, eminamente tehnic, pe care fiecare stat membru îl exercită prin rotație, timp de șase luni. Nu există nicio prevedere în tratate potrivit căreia o țară să fie eliminată din acest mecanism. Uniunea Europeană se bazează pe statul de drept. Aceasta înseamnă că orice măsură luată de Uniunea Europeană derivă din tratatele care au fost aprobate în mod voluntar și democratic de toate țările membre. Așadar, România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019 indiferent de cine va fi la guvernare. De altfel, Belgia, în momentul în care a deținut ultima data Președinția Consiliului Uniunii Europene, în 2011, n-avea deloc guvern, iar alte țări, ultima fiind Malta, în 2017, au avut alegeri pe durata mandatului.
  3. Rolul premierului în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene va fi unul minor. Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului AFACERI EXTERNE. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre. Cu alte cuvinte, există zece formațiuni ale Consiliului Uniunii Europene care vor fi prezidate de către miniștrii de resort. Spre exemplu, vicepremierul Grațiela Gavrilescu va prezida reuniunile formațiunii MEDIU, iar în cadrul formațiunii EDUCAȚIE, CULTURĂ, TINERET și SPORT vor exista mai multe reuniuni, prezidate de către miniștrii responsabili: Ioana Bran (Tineret și Sport), George Ivașcu (Cultură), Valentin Popa (Educație). Premierul României nu va prezida nimic, indiferent dacă acest fotoliu va fi ocupat de Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Dacian Cioloș, Stelian Tănase sau Țața Floarea de la scara 2. România este reprezentată la reuniunile Consiliului European (apropo, care are un președinte, Donald Tusk) de președintele Klaus Iohannis, în timp ce alte țări sunt reprezentate de către premieri, în funcție de prevederile constituționale. Așadar, Klaus Iohannis va avea un rol important în cadrul Summitului de la Sibiu, dar în calitate de gazdă, întrucât reuniunea va fi prezidată tot de către Tusk. Iar Viorica Dăncilă sau cine va fi premier va avea un rol pur decorativ. Adică va fi gazdă la reuniunile din țară, va apărea în poze, dar nu va participa la reuniunile respective. Așadar, ideea vehiculată de către Stelian Tănase și ceilalți analiști, potrivit cărora cancelariile occidentale ar fi îngrijorate de faptul că s-ar face de râs Viorica Dăncilă pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene e falsă din start! Nu e nimeni îngrijorat, pe motiv că premierul României nu participă la nicio reuniune.
  4. O altă idee vehiculată e aceea că miniștrii s-ar face de râs pentru că nu vorbesc limba engleză. Trebuie precizat, de asemenea, că există posibilitatea, uzitată de altfel și de reprezentanții altor state, de a se exprima în limba maternă în cadrul oricărei reuniuni. Ați văzut, probabil, că europarlamentarii se exprimă de obicei în limba lor națională în cadrul ședințelor Parlamentului European. Și nu-i arată nimeni cu degetul. Contează mesajul transmis, nu limba în care vorbește respectivul!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri