Caută
Close this search box.

Război comercial SUA-China: Washington-ul confirmă impozitarea a 50 de miliarde de produse chinezești

Administrația Trump și-a ținut promisiunile în escaladarea conflictului comercial împotriva Chinei confirmând marți taxe vamale suplimentare de 25% la un total de 50 de miliarde de dolari de produse din China, în vigoare de la 23 august, relatează AFP.

Washington-ul a aplicat deja aceste taxe suplimentare de 25% începând cu 6 iulie, la 34 miliarde dolari de importuri chinezești. Acum, în două săptămâni, sunt vizate produse în valoare de 16 miliarde de dolari. Aproximativ 279 de produse sunt afectate, a declarat serviciile unui reprezentant al comerțului (USTR). Aceste drepturi punitive sunt impuse ca răspuns la „practicile comerciale neloiale chineze, cum ar fi transferurile forțate de tehnologie și drepturile de proprietate intelectuală”, susține administrația SUA. O listă de mărfuri va fi publicată rapid în Monitorul oficial, se spune în declarație. Aceste noi taxe se referă în special la motociclete, tractoare, piese pentru căi ferate, circuite electrice, motoare și echipamente agricole.

Administrația Trump acuză Beijing-ul de „lipsirea companiilor americane de capacitatea de a exploata licențele”. De asemenea, denunță „intruziuni cibernetice în rețelele comerciale americane de calculatoare pentru a obține acces neautorizat la informații importante de afaceri”.

Nici o surpriză

Acest anunț al unei tranșe de 16 miliarde de dolari impozitate la 25% nu este o surpriză. În iunie, Casa Albă s-a angajat să respecte aceste măsuri punitive în disputa comercială cu China pentru a reduce deficitul comercial al SUA față de această țară. Dar confirmarea celei de-a doua tranșe arată că negocierile par a fi blocate între Washington și Beijing. Săptămâna trecută, Casa Albă a mers chiar mai mult în amenințările sale: reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, a declarat că Statele Unite au în vedere impozitarea mai multor bunuri chinezești. „În această săptămână președintele (Donald Trump), mi-a cerut să iau în considerare posibilitatea de creștere a tarifelor de la 10% la 25%“, la 200 de miliarde de dolari a importurilor din China, a spus el pe 1 august . În aceeași zi, Beijing-ul a avertizat să ia în considerare răzbunarea în eventualitatea unei întăriri suplimentare a SUA. „Șantajul și presiunea nu vor funcționa niciodată asupra Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang.

Beijing-ul a declarat că este pregătit să impună scutiri de la 5% la 25% pe 5207 tipuri de produse din SUA, reprezentând 60 de miliarde de dolari. Mărfurile se referă la produse din carne de vită, textile, componente chimice, aeronave mici, gaz natural lichefiat și … un tip de prezervativ. Consilierul economic al lui Donald Trump, Larry Kudlow, a ridiculizat represaliile vineri, spunând că sunt „slabe”.

Statele Unite și China, interdependente din punct de vedere financiar și economic, s-au angajat într-un război comercial care ar putea afecta creșterea lor economică și ar putea afecta consumatorii din ambele țări. Conflictul a izbucnit la sfârșitul lunii martie, când Washington-ul a impus tarife suplimentare de 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiul chinezesc. Apoi, pe 6 iulie, a fost vizată o primă tranșă de taxe vamale de 34 miliarde de dolari pentru importurile din China. Beijing-ul a contracarat prin impozitarea aceleiași cantități de importuri din Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri