Caută
Close this search box.

„Războiul comercial” se intensifică: China promite un contraatac asupra noilor tarife ale lui Trump

China declară că intenționează să depună o nouă plângere împotriva tarifelor președintelui Donald Trump la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), relatează BBC.

Amenințarea vine după ce SUA a impus o a doua rundă de tarife pe 16 miliarde dolari de bunuri chinezești, într-o escaladare a războiului comercial. Taxa de 25% a intrat în vigoare la prânz în Beijing (06:00 GMT), afectând importurile, inclusiv motociclete și antene. Există temeri că mai multe tarife ar putea afecta în continuare companiile și consumatorii.

Ministerul de Comerț al Chinei a avertizat asupra unui „contra-atac” după ce Washington-ul a impus noile tarife, declarând că „a suspectat clar” că Statele Unite ale Americii au încălcat regulile OMC. Prima plângere la OMC a fost depusă în iulie.

Joi, China a impus taxe de retorsiune la 16 miliarde de dolari din mărfurile americane, exact în momentul în care taxele americane au intrat în vigoare. Taxele includ bunuri, inclusiv cărbune, instrumente medicale, mașini și autobuze. O sumă totală de 50 de miliarde de dolari pentru importurile din ambele părți va fi impusă în acest al doilea tur.

Tarifele „ochi pentru ochi” vin în contextul în care oficialii din SUA și China țin convorbiri la nivel înalt la Washington. Dar speranțele nu sunt mari.

Cea de-a doua rundă de tarifare a Washington-ului a venit în ciuda mărturiei Reprezentanților Comerțului din SUA în numele a  zeci de companii americane și grupuri industriale. Statele Unite au amenințat o a treia rundă de tarife cu încă 200 de miliarde de mărfuri chinezești și ar putea să vină cât mai curând luna viitoare. De atunci, aceste produse ar putea fi lovite cu o taxă de 25% – mai mult decât dublul celor planificate inițial de 10%.

China a declarat că va răspunde cu un alt tarif la 60 de miliarde de dolari pentru produsele americane. Dar ar fi mai greu pentru Beijing să se potrivească cu amenințarea SUA, deoarece producătorii săi exportă mult mai multe produse decât afaceriștii americani trimit în China.

Oficiul Reprezentantului Comerțului din SUA organizează audieri săptămâna aceasta cu privire la impactul probabil al mai multor tarife.

China a acuzat anterior SUA că au „intensificat” unilateral tensiunile dintre cei doi giganți economici. Există semne că războiul comercial are deja un impact. Producătorii majori de automobile au avertizat recent că modificările aduse politicilor comerciale dăunează performanței. Fondul Monetar Internațional a anunțat luna trecută că o creștere a tarifelor „ochi pentru ochi” ar putea să scadă 0,5% din creșterea mondială până în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri