Caută
Close this search box.

„Războiul murdar” dus de Trump: Mass-media americană unită împotriva președintelui

Mai mult de 300 de canale de știri au lansat joi o campanie pentru a contracara atacurile președintelui Donald Trump și pentru a promova o presă liberă, relatează BBC.

„Boston Globe” a făcut apel săptămâna trecută pentru denunțarea la nivel național a „războiului murdar” al președintelui împotriva mass-media, folosind hashtag #EnemyOfNone. Trump a ridiculizat rapoartele mass-media drept „fake news” și a catalogat jurnaliștii ca „dușmani ai poporului”. Unii experți au declarat că acesta este riscul violenței împotriva jurnaliștilor. „Boston Globe” a promis scrie un editorial cu privire la pericolele atacului administrației asupra presei pe 16 august și a cerut altora să facă același lucru.

Răspunsul inițial pozitiv din partea a 100 de organizații de știri a crescut la aproape 350, cu principalele ziare naționale din SUA și cu departamente locale mai mici care răspundeau la apel, precum și publicații internaționale precum ziarul britanic „The Guardian”.

Reacția ziarelor

Pornind de la „Boston Globe” în sine, redacția sa, a subliniat că jurnaliștii nu sunt Dușmani argumentând că presa liberă este un principiu american de bază de mai mult de 200 de ani.

„The New York Times” a ales titlul O presă liberă are nevoie de tine numind atacurile lui Trump „periculoase pentru viața democrației”.

„The New York Post” – a răspuns la apelul Globe spunând: „Cine suntem noi să nu fim de acord?” adăugând „ne certăm doar pentru că publicăm adevăruri incomode ceea ce nu înseamnă că sunt „fake news”, dar fiind jurnalist nu înseamă un concurs de popularitate. Tot ce putem face este doar să raportăm”.

„The Philadelphia Inquirer” a spus că orașul Philadelphia a fost locul de naștere al democrației americane, scriind: „În cazul în care presa nu este liberă de represalii, pedeapsă sau suspiciune de opinii nepopulare sau informații, atunci nici țara, nici oamenii nu sunt“.

Un alt periodic care a aderat la campanie a fost „Topeka Capital-Journal”, care a spus despre atacul lui Trump asupra mass-media: „Este sinistru, este distructiv și trebuie să se termine acum”. Ziarul a fost unul dintre puținii care l-au susținut pe Trump în 2016.

Faptul că Trump a câștigat alegerile fără sprijinul acestor giganți a presei americane poate pune la îndoială campania „Boston Globe” care ar dăuna de fapt sprijinului său.

Un sondaj publicat marți de Universitatea Quinnipiac a sugerat că 51% din alegătorii republicani consideră acum mass-media drept „dușmanul poporului mai degrabă decât ponderea semnificativă în democrație“ și 52% din suporterii republicani chestionați nu au fost preocupați de critica lui Trump care ar putea duce la violență împotriva jurnaliștilor. Dintre toți alegătorii, 65% consideră că mass-media de știri reprezintă o parte importantă a democrației, sugerează sondajul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri