Caută
Close this search box.

Rusia și China fac front comun împotriva sancțiunilor SUA impuse Moscovei și Phenian-ului

Rusia și China s-au opus joi unei propuneri din partea SUA de a adăuga o bancă rusă, un bancher nord-coreean cu sediul în Moscova și alte două entități într-o listă neagră a Consiliului de Securitate al ONU, au afirmat diplomații citați de Reuters.

Lista propusă de SUA reflectă noi sancțiuni anunțate săptămâna trecută de către Trezoreria americană. Washington-ul a făcut propunerea către Comitetul de sancțiuni format din 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, care acționează prin consens.

Rusia s-a opus listei înaintate, deoarece a afirmat că propunerea Statelor Unite nu a fost „justificată în mod adecvat de informații suficiente”, au declarat diplomații. China nu a dat nici un motiv pentru obiecțiile sale. Rusia și China au sugerat Consiliului de Securitate să discute sancțiuni mai ușoare după ce președintele american, Donald Trump, și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-au întâlnit pentru prima dată în iunie și Kim a promis să lucreze la denuclearizare.

Statele Unite și alți membri ai consiliului au declarat că trebuie să existe o aplicare strictă a sancțiunilor până când Phenian-ul acționează contrar promisiunilor făcute.

Săptămâna trecută, Washington-ul a impus sancțiuni băncii comerciale Agrosoyuz, băncii nord-coreene Ri Jong Won, companiei Dandong Zhongsheng Industry & Trade Co Ltd din Coreea de Nord și Coreean Ungum Corporation din Coreea de Nord. Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că Agrosoyuz Commercial Bank a efectuat „o tranzacție semnificativă” pentru banca nord-coreeană Han Jang Su, care a fost inclusă pe lista neagră de Washington. Han este reprezentantul șef al Băncii Comerțului Exterior (FTB), principala băncă de schimb valutar din Coreea de Nord. Consiliul de Securitate a inclus FTB pe lista neagră în luna august a anului trecut. Ri este reprezentantul adjunct al FTB la Moscova.

Trezoreria Statelor Unite a declarat că Dandong Zhongsheng Industry & Trade și Korea Ungum Corporation sunt companii de fațadă a FTB.

Lista neagră a ONU va impune o interdicție globală de călătorie și înghețarea activelor asupra celor desemnați.

Rusia și China au întârziat luna trecută o solicitare din partea SUA pentru comitetul de sancțiuni al Consiliului de Securitate să pună capăt exporturilor de petrol rafinat în Coreea de Nord, cerând mai multe detalii cu privire la o acuzație din partea SUA că Phenian-ul a încălcat sancțiunile, au afirmat diplomații.

Sancțiunile Statelor Unite și ale Consiliului de Securitate al ONU, care includ o interdicție privind exporturile de cărbune, fier, plumb, textile și fructe de mare din Coreea de Nord, și plafoanele pentru importul de petrol și produse petroliere rafinate au drept scop împiedicarea finanțării pentru Phenian programe nucleare și rachete balistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri