Caută
Close this search box.

„Rușine” și „Durere”: Vaticanul oferă declarații privind preoții pedofili din SUA

Vaticanul și-a exprimat, joi, „rușinea“ și „durerea“, după descoperirea din Pennsylvania, în nord-estul Statelor Unite, a abuzurilor sexuale asupra a mai mult de o mie de copii de către sute de preoți de-a lungul a zeci de ani, relatează AFP.

„Victimele trebuie să știe că papa este de partea lor. Cei care au suferit sunt prioritatea lui, iar Biserica vrea să-i asculte pentru a eradica această groază tragică, care distruge viețile oamenilor nevinovați“, a spus Sfântul Scaun într-o declarație. „Două cuvinte pot să exprime cum ne simțim despre aceste crime teribile: rușine și durere”, a spus Vaticanul.

O anchetă de serviciu a procurorului din Pennsylvania publicată marți a dezvăluit abuzuri sexuale a mai mult de 300 de „preoți pedofili“ și acoperite de către Biserica Catolică a acelui stat, ale căror victime au fost cel puțin o mie de copii. Nu este prima dată când un jurat a publicat un raport care dezvăluie cazuri de pedofilie în Biserica Catolică americană, dar niciodată nu a fost făcută o investigație care a relevat atât de multe cazuri. „Preoții au violat băieți și fetițe și oamenii bisericii care au fost conducătorii lor nu au făcut nimic timp de zeci de ani”, au scris membrii juriului.

„Abuzurile descrise în raport sunt greșite din punct de vedere penal și moral! Și au jefuit victimelor demnitatea și credința lor!”, spune Vaticanul.

Se observă totuși că majoritatea cazurilor menționate sunt înainte de începutul anilor 2000, când o serie de scandaluri au împins Biserica Americană să inițieze „reforme drastice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri