Caută
Close this search box.

Scandalul vaccinurilor în China: Număr alarmant de vaccinuri contrafăcute pentru copii

Sute de mii de vaccinuri suplimentare destinate copiilor s-au dovedit a fi defecte, a anunțat guvernul chinez miercuri, crescând în acest fel numărul de vaccinuri defecte cunoscute în țară la aproape un milion, relatează CNN.

Într-o declarație, Consiliul de Stat al Chinei a anunțat că un al doilea lot de vaccinuri pentru difterie, pertussis și tetanos (DPT), produs de Changchun Changsheng Biotechnology, a fost descoperit a fi „substandard” – un număr de 247.200 de injecții în total. Marea majoritate a fost vândută autorităților provinciale din Shandong, în nord-estul Chinei, iar unele au fost deja administrate copiilor, se afirmă în declarație. Dar a insistat că, în afară de a fi ineficiente, nu erau periculose în nici un fel. Scandalul vaccinului expune contradicțiile în centrul „visului chinezesc”. „Comisia Națională pentru Sănătate și Administrația de Stat pentru Droguri au planificat revaccinări pentru copiii care au fost (injectați) cu vaccinurile DPT substandard”, se arată în declarație.

În noiembrie, guvernul a anunțat că alte 253.338 vaccinuri DPT, produse de aceeași companie, au fost defecte, precum și mai mult de 400.000 de doze produse de o companie separată, de Institutul de Produse Biologice din Wuhan.

Criza vaccinurilor a atins punctul său culminant în iulie, când mii de părinți furioși au asaltat rețelele de socializare chineze manifestatându-și indignarea față de medicamentele defecte. Guvernul chinez, inclusiv președintele Xi Jinping, a promis acțiuni rapide ca urmare a reacției, inclusiv o investigație imediată. Într-o expunere rară de disidență publică, un grup mic de manifestanți au protestat la sfârșitul lunii iulie în afara clădirilor guvernului chinez de la Beijing și a Comisiei Naționale pentru Sănătate. Ei au purtat semne spunând că solicită o legislație care să asigure standarde mai stricte privind siguranța medicamentelor: „Vă rugăm să îndepliniți instrucțiunile liderilor. Vă rugăm să oferiți victimelor vaccinului șanse egale”.

Criza provocată de vaccinuri vine într-o perioadă nefericită pentru guvernul chinez, deoarece încearcă să reconstruiască încrederea domestică și internațională în calitatea produselor alimentare și a bunurilor din țară după o serie de scandaluri.

În 2015, un raport a anunțat că aproape jumătate din fabricile de prelucrare a produselor alimentare din China nu au reușit să îndeplinească standardele acceptabile la nivel internațional.

Părinții chinezi încă se luptă să aibă încredere în aprovizionarea locală cu lapte, la 10 ani după ce s-au descoperit mari cantități de variante de produse pe plan intern cu melamină produsă industrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri