Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la România TV, că, pe lângă criteriile prevăzute de lege, procurorul care fi desemnat pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al DNA nu trebuie să fie recomandat de cineva anume şi „nu trebuie să fi beneficiat de delegări sau promovări preferenţiale”.

Ministrul Justiţiei a afirmat că le recomandă tuturor procurorilor care au abilităţi manageriale, îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege privind vechimea şi sunt „ataşaţi drepturilor şi libertăţilor fundamentale” să se înscrie la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA.

Tudorel Toader a subliniat că, pe lângă condiţiile prevăzute de lege, cel care va fi desmenat trebuie să corespundă şi altor criterii, între care şi acela de a nu fi beneficiat de delegări ori promovări preferenţiale.

„Cel care va fi desemnat pentru a fi învestit procuror-şef la DNA nu trebuie să-l recomande cineva anume. Trebuie să-l recomande caracterul său, trebuie să-l recomande experienţele profesionale pe care le are, trebuie să-l recomande ataşamentul faţă de valorile constituţionale, nu trebuie să fi beneficiat de delegări sau promovări preferenţiale. Cine îndeplineşte şi aceste criterii care sunt fireşti, care rezultă din exigenţele acestei demnităţi atât de înalte, sigur se poate înscrie în competiţie pentru a fi desemnat”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din această calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 1 =