Caută
Close this search box.

Turcia ripostează războiului economic declarat de Washington: dublează tarifele pentru unele importuri din SUA

Turcia a dublat tarifele pentru unele importuri din SUA cum ar fi autoturismele, alcoolul și tutunul, în ceea ce vicepreședintele turc a declarat a fi un răspuns la atacurile intenționate ale Washington-ului asupra economiei turcești, relatează Reuters.

Măsura are loc în contextul intensificării tensiunilor dintre cei doi aliați NATO față de detenția unui pastor american la Ankara și a altor probleme diplomatice. Vinerea trecută, președintele american Donald Trump a declarat că a autorizat tarife mai mari pentru importurile de aluminiu și oțel din Turcia.

Un decret publicat în Buletinul oficial al Turciei și semnat de președintele Tayyip Erdogan a dublat tarifele la autoturisme la 120%, la băuturile alcoolice până la 140% și la tutunul din frunze la 60%. Tarifele au fost, de asemenea, dublate pe bunuri cum ar fi produsele cosmetice, orezul și cărbunele. „Taxele de import au fost majorate pentru unele produse, pe principiul reciprocității, ca răspuns la atacurile deliberate ale administrației americane asupra economiei noastre”, a declarat vicepreședintele Fuat Oktay pe Twitter.

„Altercația” cu Washington-ul a contribuit la căderea lirei turcești la un nivel atât de scăzut încât aceasta a pierdut în acest an peste 40% din valoarea sa față de dolarul american.

Erdogan a declarat marți că Turcia va boicota produsele electronice din SUA, pe măsură ce neînțelegerile diplomatice dintre Ankara și Washington se aplifică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri