Caută
Close this search box.

Reacții privind stoparea finanțării SUA către UNRWA: Refugiații palestinieni furioși și înspăimântați

Refugiații palestinieni au reacționat sâmbătă la decizia Statelor Unite de a opri finanțarea UNRWA, avertizând că aceasta ar duce la mai multă sărăcie, furie și instabilitate în Orientul Mijlociu, citează Reuters.

Anunțul american, vineri, că nu va mai sprijini Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutoare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), a adâncit o criză de numerar în cadrul organizației și a intensificat tensiunile cu conducerea palestiniană.

UNRWA de 68 de ani oferă servicii pentru aproximativ 5 milioane de refugiați palestinieni din Iordania, Liban, Siria, Cisiordania și Gaza. Cei mai mulți sunt descendenți ai celor aproximativ 700 000 de palestinieni care au fost izgoniți din casele lor sau au părăsit luptele în războiul din 1948 care a dus la crearea Israelului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat vineri că modelul de afaceri și practicile fiscale ale UNRWA sunt o „operație iremediabil de eronată” și că „comunitatea extinctivă și exponențială a beneficiarilor cu drepturi de expansiune este pur și simplu nesustenabilă”.

UNRWA a respins criticile, purtătorul său de cuvânt, Chris Gunness, descriind-o drept „o forță pentru stabilitatea regională”. Vorbind în Iordania, unde trăiesc peste 2 milioane de refugiați palestinieni înregistrați, inclusiv 370.000 în zece tabere de refugiați, Gunness a declarat: „Este o decizie profund regretabilă … unii dintre cei mai dezavantajați, marginalizați și vulnerabili oameni de pe această planetă vor suferi”. Gunness a spus că UNRWA oferă servicii de sănătate, școlarizând 526 000 de copii refugiați în Iordania, Siria, Liban, Gaza și Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, și asistență alimentară pentru 1,7 milioane de oameni – un milion dintre ei în Gaza.

Agenția va cere acum donatorilor existenți mai mulți bani și va căuta noi surse de venit. „Diferența noastră de finanțare este de 217 milioane de dolari … deci, deși am deschis școlile noastre doar în această săptămână, facem clar faptul că avem bani doar până la sfârșitul lunii septembrie”, a spus Chris Gunness.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri