Caută
Close this search box.

George Maior despre întâlnirea cu secretarul american al Apărării: Modernizarea Armatei transformă România într-un actor militar important în regiune

george maior

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat, într-un interviu difuzat sâmbătă de postul Digi 24, că România are şansa de a deveni un pivot strategic în această regiune, prin reforma şi modernizarea în domeniul Apărării.

Diplomatul român a subliniat că sunt în curs achiziţii importante care vor face din România unul dintre cei mai importanţi actori militari regionali, el adăugând că România are acum alocat pentru Apărare cel mai mare buget din istoria noastră, dar şi cel mai mare buget dintre statele regiunii.

Referindu-se la apropiata întâlnire a ministrului Apărării, Mihai Fifor, cu secretarul american al apărării, James Mattis, ambasadorul român a precizat că discuţiile vor avea şi caracter regional.

„Să-i spun o analiză a dinamicii regionale, fie că e vorba de Balcani, o zonă de interes pentru noi, fie că e vorba de Marea Neagră, de vecinii noştri, Ucraina sau chiar Moldova, dar se vor axa şi pe un element bilateral care este într-o dezvoltare şi într-o dinamică foarte bună pe acest plan al apărării şi securităţii, inclusiv în ceea ce priveşte şansa României de a deveni un pivot strategic în ecuaţia transatlantică în această regiune, inclusiv prin reforma şi modernizarea Apărării. Să nu uităm că sunt în curs achiziţii importante care vor face din România unul dintre cei mai importanţi actori militari regionali, cu cel mai mare buget din istoria noastră, ceea ce este interesant, al unei ţări din sud-estul Europei. În acest moment, bugetul nostru, chiar cuantificat în cash, cum spun americanii, este mai mare decât al oricărui stat din regiunea sud-est europeană. Spune mult acest lucru despre potenţialul de proiecţie şi de politică externă dat de o politică de apărare de acest tip, dar şi capacitatea noastră de descurajare inteligentă în această zonă de frontieră a NATO”, a spus George Maior.

El a menţionat că acest aspect va fi discutat serios şi în detalii concrete cu James Mattis, care este un bun cunoscător al potenţialului României.

‘Ştie care este potenţialul României, ştie ce rol avem de jucat, ştie cum poate fi dezvoltată relaţia dintre România şi SUA pe planul apărării, inclusiv în cadrul NATO’, a mai spus George Maior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri