Caută
Close this search box.

Liviu Dragnea i-a cerut Vioricăi Dăncilă să dea o amnistie, atenționând-o și în legătură cu actele care trebuie adoptate în acest sens

dihonie mare

Liviu Dragnea, liderul PSD, a anunţat că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să analizeze în Guvern ce acte normative trebuie adoptate pentru a se da o amnistie.

În opinia lui Dragnea, respectiva amnistie trebuie dată ca să nu ispăşească pedepse nevinovaţii, care ar fi fost condamnaţii pe nedrept sau pe baza unor proceduri ilegale.

El s-a referit şi la protocoalele cu SRI ale unor instituţii din sistemul judiciar, însă nu a dat niciun exemplu concret, ori nu a vorbit despre un număr de condamnați, așa cum a făcut în iunie, în legătură cu cei condamnați pentru abuzul în serviciu. Atunci, declarația sa a fost imediat contrazisă de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Despre această amnistie se tot discută. Ce i-am cerut eu astăzi doamnei prim-ministru în faţa colegilor din grupurile parlamentare? Să discute în Guvern, să se consulte cu colegii din Guvern care pot avea competenţe în domeniul ăsta şi să vadă ce acte normative trebuie să fie adoptate pentru ca zecile, sutele, miile (…) de oameni care ori au fost condamnaţi pe nedrept, ori (…) folosind nişte proceduri ilegale să poată să aibă şansa să nu ispăşească o pedeapsă sau să nu fie condamnaţi în continuare nevinovaţi (….) Nu ştiu care e aia, că e amnistie, că e propunerea domnului Toader (…) Sunt tot felul de variante (…) România are această problemă„, a declarat ieri Liviu Dragnea, după şedinţa CExN a PSD şi reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD, de la Neptun, conform Agerpres.

Dragnea a precizat că i s-a solicitat, în şedinţa CExN de sâmbătă, premierului Viorica Dăncilă să adopte în Guvern o ordonanţă prin care să fie anulate toate protocoalele secrete şi prin care să fie anulate şi efectele acestora.

Dragnea a menţionat că „există foarte mare nemulţumire faţă de aceste protocoale”.

I s-a cerut domnei Viorica Dăncilă Guvernul să adopte rapid o ordonanţă de urgenţă prin care să anuleze protocoalele, prin care să anuleze şi efectele acestor protocoale. Am spus că noi avem deja un proiect de lege depus în Parlament în această vară, depus de către mine şi domnul Tăriceanu, şi de către domnul Mircea Drăghici, se poate inspira de acolo, dar a fost şi este în continuare foarte multă nemulţumire legată de aceste protocoale şi, de asemenea, faptul că, din informaţiile apărute în spaţiul public, două treimi dintre magistraţi să aibă dosare penale ridică semne de întrebare privind libertatea acestora de a adopta decizii„.

În iunie, Dragnea își cerea iertare

În luna iunie, Liviu Dragnea, a declarat că îşi cere „iertare de la miile de români, care unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt târâţi prin tribunale pe baza aceloraşi articole sovietice (…)”.

Imediat, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSNAP) a recționat printr-un comunicat, în care se spune că, la începutul anului 2018, în puşcăriile din România erau 73 de condamnaţi pentru abuz în serviciu, nu „mii”, după cum a susţinut Liviu Dragnea.

„Domnul Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi recent condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru infracţiuni de abuz în serviciu, a declarat că îşi cere «iertare de la miile de români, care unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt târâţi prin tribunale pe baza aceloraşi articole sovietice (…)». Pentru conformitate, precizăm că în penitenciarele româneşti, la 30 ianuarie 2018, se aflau în detenţie exact 73 de condamnaţi la pedepse cu închisoarea între 2 şi 5 ani pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Această cifră s-a redus sensibil după aplicarea legii recursului compensatoriu”, se arata în comunicatul FSANP, semnat de Sorin Dumitraşcu, preşedintele federaţiei.

Sindicaliştii spuneau atunci că în penitenciare sunt, în schimb, mii de criminali (6.156), tâlhari (4.387), condamnaţi pentru furturi (5.190), violatori (1.979), traficanţi de droguri (1.434) şi condamnaţi pentru înşelăciune (997).

„Nu există niciun motiv ca cineva să le ceară scuze. Nici măcar un viitor coleg, actual demnitar al Statului Român”, se mai arată în comunicatul FSANP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri