Caută
Close this search box.

Purtătorii de ochelari au un IQ mai mare!

Oamenii care poartă ochelari sunt mai deștepți decât restul populaţiei care nu are probleme de vedere. Acesta este unul dintre cele mai vechi clişee din lume. Deşi pare ridicol, acest lucru se dovedeşte, până la urmă, adevărat.

Un studiu foarte cuprinzător care investighează fundamentele genetice ale inteligenței sugerează că există, de fapt, o legătură între purtarea ochelarilor (sau lentilelor de contact) și funcția cognitivă, iar în cazul persoanelor inteligente există o probabilitate cu 30% mai mare de a purta ochelari. Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.

„Această cercetare reprezintă cel mai mare studiu al funcției cognitive şi a identificat multe diferenţe genetice în ceea ce privește abilităţile de gândire”, spune statisticianul genetic Gail Davies, de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.

Descoperirea efectelor genetice asupra sănătăţii şi a structurii creierului oferă o bază pentru a explora mecanismele prin care aceste diferenţe influențează abilităţile de gândire pe parcursul vieţii.

În timp ce există, după cum bine știm, stereotipuri potrivit cărora purtătorii de ochelari sunt mai inteligenți întrucât şi-au stricat ochii din cauza citirii excesive, noile date sugerează că nu există un mecanism cauză-efect atât de simplu.

Davies şi echipa sa de cercetători au analiza informaţia genetică a peste 300.000 de oameni, în cazul unui studiu în care participanţii au prezentat mostre pentru analiza ADN, au răspuns la chestionare şi au fost supuşi unor teste menite să ofere o privire generală asupra capacităţii lor cognitive.

Concluzia lor a fost simplă: oamenii care au probleme cu vederea, probleme care vin în urma unor cauze genetice, sunt mai inteligenţi.

Singura limitare a acestui studiu extrem de cuprinzător este reprezentată de faptul că are în vedere doar persoane care locuiesc în Europa. Aşadar, rezultatele studiului nu pot fi extrapolate, afimându-se că această teorie este aplicabilă la nivel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri