Caută
Close this search box.

Serghei Sobyanin a fost reales primar al Moscovei. Victorie marcată de arestări masive

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, aliatul Kremlinului a fost ușor reales, potrivit rezultatelor publicate luni la o zi după alegerile marcate de arestarea a peste o mie de demonstranți care se opun unei reforme de pensii nepopulare, informează AFP.

În alte regiuni în care au existat duminică alegeri regionale și locale, partidul de guvernământ Rusia Unită a suferit eșecuri, înregistrând contraperformanța cea mai gravă în mai mult de un deceniu, pe fondul furiei privind situația socială și economică a țării.

Această zi de vot a fost marcată de demonstrații, interzise de autorități, ce au avut loc în toată Rusia la apelul adversarului principal al Kremlinului, Aleksei Navalny, care ispășește 30 de zile în închisoare pentru acțiuni de protest organizate în ianuarie. Cel puțin 1018 protestatari și mai mulți jurnaliști au fost reținuți de poliție duminică, în principal în St. Petersburg, al doilea oraș din Rusia, și Ekaterinburg. În timp ce majoritatea cazurilor se încheie cu o perioadă de detenție scurtă sau cu o amendă, poliția a deschis două investigații privind violența împotriva forțelor de ordine de la Moscova, a spus sursa.

Președintele Vladimir Putin a declarat într-o întâlnire cu oficialii locali din Vladivostok, în Orientul Îndepărtat, că „în general, campania electorală a fost desfășurată într-un mod decent, cu o prezență destul de ridicată”. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că poliția „a acționat strict în conformitate cu legea” în timpul demonstrațiilor. „Au existat bătăuși, provocatori care au atacat oficialii legii, ceea ce este inacceptabil și pedepsit prin lege”, a adăugat el.

Participare redusă

La Moscova, Serghei Sobyanin a câștigat o victorie previzibilă cu 70,02% din buletinele de vot, datorat unui sprijin puternic al Kremlinului și a partidului de guvernământ plus lipsa unei opoziții reale. Participarea nu a depășit 30,8%, în ciuda eforturilor autorităților de a încuraja moscoviții să meargă la urne. În timpul ultimelor alegeri municipale cu cinci ani în urmă la Moscova, Alexei Navalny l-a împins pe Serghei Sobyanin într-o a doua rundă. Pentru a evita repetarea unui astfel de scenariu, doar membrii opoziției „tolerate”, comunistă sau naționalistă, au putut să își prezinte candidatura.

Susținut de Kremlin în 2010, în fruntea Megacity de mai mult de 12 de milioane de oameni, Sobyanin, în vârstă de 60 de ani, poate pretinde că Moscova s-a schimbat spre bine datorită proiectelor costisitoare și gigantice planificare. Criticii însă îi reproșează, pe de altă parte, o politică costisitoare și sufocarea tuturor vocilor critice.

În multe alte regiuni, cum ar fi Primorie, Khakassia, Vladimir și Khabarovsk, o a doua rundă va avea loc pentru a alege guvernatorul, candidatul Rusiei Unite nu a reușit să obțină mai mult de 50% din voturi. Comuniștii au învins candidații Kremlinului în alegerile parlamentelor regionale din Khakassia, Irkutsk și Ulyanovsk. „Oamenii nu votează în mod automat pentru putere. În regiuni, vom vedea o creștere a protestelor și a sentimentelor provocate de reforma sistemului de pensii și deteriorarea situației economice“, a declarat pentru AFP politologul Alexei Makarkin.

Autoritățile ruse se confruntă de mai multe luni cu un front neobișnuit privind planul guvernului de a crește vârsta de pensionare, care a rămas neschimbată timp de aproape 90 de ani într-o țară în care speranța de viață rămâne foarte mică, mai ales pentru bărbați.

Președintele Putin, care s-a distanțat inițial de acest proiect, l-a aprobat în final, propunând la sfârșitul lunii august o relaxare a reformei. Anunțul său din mijlocul lunii iunie, ziua lansării Cupei Mondiale din Rusia, i-a provocat o scădere a popularității.

„Oamenii încep să se uite mai atent, întrebându-se dacă să voteze pentru cineva care a fost la putere și nu a făcut nimic”, spune Makarkin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri