Caută
Close this search box.

Cutremur major, de magnitudine 8.1 pe scara Richter

Un cutremur major, de magnitudine 8.1 pe scara Richter, cel mai mare cutremur înregistrat în ultimii ani, este așteptat în Noua Zeelendă. Marele seism ar putea afecta cel puțin 10,000 de persoane și ar trimite unde de tsunami către Australia.

”Falia Alipină”, așa cum este denumită, se întinde pe o mare parte din lungimea insulei South Island din Noua Zeelandă li s-a deplasat mai mult în ultimii 25 de milioane de ani decât orice altă falie de pe Terra. Falia Alpină a dat cutremure de 8.1 grade pe scara Richter la fiecare 300 de ani. Astfel, experții spun că Noua Zeelandă(South Island) va fi lovită de seism major, iar pagubele ar fi uriașe: 10,000 de localnici sinistrați și autostrăzi demolate. Mai mult decât atât, marele cutremur va fi capabil să trimită unde de șoc către coasta de Est a Australiei, provocând tsunami.

Falia Alpină, aflată la limita dintre plăcile tectonice ale Pacificului şi indiano-australiană, s-a mutat o dată la 1000 de ani, cu aproximativ 27 de metri pe orizontală. Ea s-a rupt ultima oară în 1717 iar oamenii de ştiinţă estimează că există o probabilitate de 28 la sută să se rupă din nou în următorii 50 de ani, probabilitate care este considerată mare conform standardelor globale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri