Caută
Close this search box.

Joburi pe cale de dispariție datorită ROBOȚILOR

Prima meserie care va dispare integral va fi cea de șofer, ceea ce este un lucru bun, întrucât mașinile complet automatizate produc mai puține accidente, a declarat, luni, Andreea Paul, președintele INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, in cadrul unei conferințe de presă.

„Prima meserie care va dispare integral în Statele Unite ale Americii este cea a șoferilor, pentru ca mașinile cu pilot automat vor lua locurile șoferilor. Si este bine sa fie așa, pentru ca este deja dovedit faptul ca mașinile conduc mai bine decât oamenii. Mașinile nu beau alcool, mașinile nu sunt obosite, mașinile pot funcționa 24 de ore din 24, nu adorm la volan, iar rata accidentelor generate de mașinile autonome este mult mai mica decât in cazul celor conduse de oameni„, a spus Paul la lansarea Ghidului Meseriilor Viitorului.
Ea a arătat ca sunt multe meserii care dispar, precum cele de ospătar sau de operator call-center.
Romania este total nepregătita pentru acest viitor. Este cea mai nepregătita tara europeana din acest punct de vedere. Noi avem un grad de doar 20% de acoperire in ceea ce privește absolvenții STEM – știința, inginerie, matematica”, a mai spus Paul.
Ea a dat drept exemplu propria fetița, care, la doar șase ani, a terminat un modul de robotica destinat grupei de vârsta 8-10 ani si nu l-a putut parcurge pe următorul, întrucât școala româneasca nu o pregătise încă pentru a rezolva ecuațiile necesare.
„Copiii noștri sunt mult mai deștepți astăzi. Ei învață să utilizeze telefoanele și tabletele înainte de a vorbi, iar școala româneasca nu tine pasul cu ei, nu ii încurajează. Ei își doresc mai multe si vor sa viseze”, a completat reprezentanta INACO.
Aproximativ 85% dintre meseriile care vor exista in 2030 nu au fost încă inventate800 de milioane de locuri de munca vor fi desființate din cauza automatizării, altele noi vor apare, iar robotii ne vor înlocui in unele activități, susține organizația neguvernamentala INACO, citând un studiu recent făcut de Dell Technologies.
„In Romania deja exista semne ale viitorului foarte apropiat, în industriile de vârf – precum tehnologia informaționala (TI) – dar și în domeniile tradiționale, precum agricultura. Ofertele viitoare de locuri de munca vor fi strict legate de tendințele care schimbă lumea de azi. Majoritatea estimărilor actuale ne arata ca peste 10% dintre locurile de munca actuale vor fi automatizate in următorul deceniu. Pana in 2030, 800 de milioane de locuri de munca vor fi desființate din cauza automatizării, arata un studiu recent al McKinsey Global Institute.
Multe altele se vor transforma, mai lent sau radical: 65% dintre locurile de munca ale viitorului vor fi diferite de cele de astazi, sustine raportul Forumului Economic Mondial (FEM): ‘Viitorul locurilor de munca'”, se arata in Ghidul Meseriilor Viitorului, lansat luni de INACO, ONG care considera ca sistemul de orientare școlara si de orientare profesionala din Romania nu informează suficient tinerii si nu formează elevii pentru schimbările perspectivei structurii forței de munca.
Astfel, pornind de la cele mai noi si importante evenimente, informații si rapoarte, ghidul vrea sa înfățișeze tinerilor direcțiile actuale din tehnologie si economie care restructurează de pe acum piața muncii.
„Prezentarea este schița lumii de peste doar câțiva ani, in care orice tânăr își va căuta un loc de munca intr-un context uman, tehnologic, industrial si comercial schimbat in buna măsura fata de cel in care trăim acum. Ne vor înlocui robotii? In unele activități, în bună măsură, credem ca da. Se vor genera in schimb alte locuri de munca”, spun autorii ghidului.
In diferite industrii, robotii de diferite categorii au preluat aproape integral procesul de producție de la oameni – in cea mai mare fabrica de aer condiționat industrial din lume din China, 800 de roboți au înlocuit 24.000 de lucrători, la Midea.
De asemenea, armatele devin din ce in ce mai robotizate si tehnologizate. Robotii militari inteligenți sunt prezenți deja pe câmpurile de lupta – Statele Unite, China si Israelul fiind lideri mondiali in folosirea lor pe teren.
„Tot mai multe voci la nivel mondial cheamă statele sa reglementeze printr-o legislație internaționala producția de roboti militari autonomi la nivelul ONU, fără sa se ajungă încă la un acord global”, se menționează în lucrare.

In agricultură, au fost introduse tractoarele/combinele autonome, fără șofer, supravegheate de un singur operator care coordonează de la un computer zeci de mașini agricole pe câmp. Asemenea tractoare sunt deja folosite în Romania la muncile agricole în Banat, Bucovina sau in Insula mare a Brăilei. In plus, fermele mari investesc mult în construcția de roboti care culeg fructele: căpșune, cireșe, portocale etc.
„In viitorul apropiat, înlocuirea de către roboti a oamenilor în acțiunile care cer repetitivitate, efort fizic, risc, precizie deosebită va fi aproape totală. Fermierii, așa cum îi știm acum, vor deveni amintire peste cațiva ani. Dronele în agriculturî pot supraveghea, dar și erbicida, stropi cu îngrășăminte etc. suprafețe uriașe de teren. Ce va face fermierul? Va coordona mașinile si va da comenzi de pe un calculator dronei pentru lucrări agricole diverse, care se bazează pe datele strânse tot de drona care a analizat aerian terenul, pentru a calcula cat îngrășământ sau erbicide ii trebuie fiecărui metru pătrat de teren.
Robotii pot supraveghea permanent si diferitele efective de animale din zootehnie, autoalimentarea cu energie făcându-se cu panouri solare”
, se spune in ghid.
Roboții amenință chiar si profesia de avocat. In avocatură sunt programe software oferite de Kira Systems – Machine Learning Contract Search, Review and Analysis cu soluții care reduc timpul de documentare cu 60%, incluzând scanarea documentelor si identificarea celor mai relevante argumente.
Totodată, robotii au înlocuit omul in lumea submarina, în parcările marilor orașe, in firmele de securitate. Prototipuri funcționale de roboti chirurgi au apărut în octombrie 2017.
„Dispare meseria de chelner? Nu chiar. Dar au apărut deja rețelele de roboti multifuncționali in restaurante complet automatizate, fără chelneri sau bucătari. Polițiști roboti? Polițistul-robot va înlocui curând agenții. In 2017, în Marea Britanie a fost făcută prima arestare în baza recunoașterii faciale realizate de roboti. Tot in 2017, in Dubai, a apărut primul ofițer de poliție robot care patrulează în punctele turistice pentru sporirea siguranței. Guvernul din EAU intenționează ca 25% dintre ofițerii de politie să fie roboti pana in 2030. Taxi-drona este un serviciu operațional in acest an, tot in Dubai”, explică autorii.
Potrivit sursei citate, cei mai mari producători in lume de roboti industriali sunt: Japonia, UE, KUKA (cu acționariat majoritar chinezesc), iar programatorii si designerii de roboti pentru toate domeniile de activitate sunt deja la mare căutare.
„Industria auto folosește in prezent aproape jumătate din robotii industriali activi din SUA si o treime in lume, fiind de departe cea mai puternic robotizata industrie. Un roman in industria auto produce trei mașini pe an, fata de 16 cat produce un spaniol datorita robotizării”, se mai spune in lucrare.
Numărul de roboți industriali funcționali in lume a ajuns anul acesta la 2,3 milioane si se estimează ca va depăși 3 milioane in 2020.
Astfel, conform ultimelor rapoarte ale Federației Internaționale de Robotica, 1,7 milioane de roboti industriali vor fi introduși in activitate pana in 2020. Creșterea anuala a numărului de roboti industriali va fi de circa 15% pe an.
Numărul roboților neindustriali – de serviciu: agricoli, medicali, personali etc. va fi si el, precizează INACO, în creștere până în 2020, cu cifre cuprinse intre 20 si 25% pe an.
La nivel mondial, funcționau 74 de roboti industriali la 10.000 angajați. In topul tarilor cu cei mai mulți roboti industriali funcționali la fiecare 10.000 angajați primul loc este ocupat de Coreea de Sud (631), urmata de Singapore (488), Germania (309), Japonia (303), Suedia (223), Danemarca (211), SUA (189), Italia (185), Belgia (184) si Taiwan (177).
În acest top, România se află pe locul 37 din 44 de țări analizate, cu doar 15 roboți la 10.000 angajați, de doua ori mai puțin decât Polonia, de patru ori mai puțin decât în Ungaria și de opt ori mai puțin decât media UE (118 roboți la 10.000 angajați) .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri