Caută
Close this search box.

Ziua Națională a Cataloniei atrage un million de oameni

Aproximativ un milion de oameni s-au adunat pe străzile din Barcelona pentru a marca Ziua Națională a Cataloniei și au susținut sprijinul continuu pentru independență, informează BBC.

Sarbatoarea anuală este prima după încercarea eșuată a Cataloniei de a se desprinde din Spania anul trecut. O mare de protestatari au purtat cămăși roșii și steaguri catalane roșu și galben, au lovit tobe, au fluierat din fluiere și au scandat sloganuri de sprijin. Prezența a fost aproximativ aceeași ca anul trecut.

Președintele regional al Cataloniei, Quim Torra, și predecesorul său, Carles Puigdemont, care a fugit în exil în Belgia după oferta de independență eșuată, a cerut oamenilor să demonstreze. Torra a spus la finalul raliului: „Începem un marș nesfârșit”.

Sărbătoarea de duminică, Diada, marchează ziua în care Barcelona a căzut în mâinile soldaților regelui Filip al V-lea în 1714, iar în ultimii opt ani a fost folosit ca punct de reunificare pentru independență. Este prima astfel de sărbătoare de când Catalonia a organizat un referendum asupra independenței la 1 octombrie anul trecut și apoi a declarat, în mod unilateral, independența la 27 octombrie. Dar oferta a eșuat după ce instanța constituțională spaniolă a considerat că mișcarea este ilegală și Madridul a impus o regulă directă. Protestatarii au format turnuri umane și au cerut eliberarea liderilor separatiști aflați în detenție în așteptarea procesului în urma campaniei de independență.

Mai multe proteste sunt planificate cu privire la datele aniversare cheie ale referendumului și declararea independenței. Cu toate acestea, adversarii s-au plâns că Diada a fost uzurpată, deoarece independența nu a fost susținută de toți catalanii.

Ministrul spaniol de externe, Josep Borrel, catalan, a declarat: „Noi, catalanii, trebuie să sărbătorim ziua noastră națională și nu doar o chemare la independență, care este împărtășită de mai puțin de jumătate din populație”.

Un sondaj de opinie în iulie a sugerat că 46,7% din catalani au favorizat independența și 44,9% s-au opus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri