Caută
Close this search box.

90 de ani de la sfinţirea Crucii Eroilor Neamului de pe Caraiman

Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman, reper al unităţii naţionale, a fost construită „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă de pe soclul său.

Monument istoric, intrat în Cartea Recordurilor, este amplasat pe vârful masivului Caraiman din Munţii Bucegi, la altitudinea de 2291 metri.

Lucrarea metalică monumentală a fost ridicată între anii 1926 şi 1928, prin grija şi cu sprijinul Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I al României, şi a fost inaugurată şi sfinţită la 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Proiectul ansamblului a fost realizat de către arhitecţii români George Cristinel şi Constantin Procopiu.

Monumentul are o înălţime totală de cca. 39,3 m, din care 8,35 m reprezintă soclul, şi o deschidere a braţului orizontal de cca 15 m. Crucea propriu-zisă este executată din profile de oţel. Iniţial, aceasta a fost introdusă direct în stâncă, însă în anul 1930, la doi ani după sfinţire, structura metalică a fost încastrată în soclul din beton armat placat cu piatră.

În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial un generator electric ce alimenta cele 120 de becuri dispuse pe corpul central şi pe braţe pe conturul Crucii, potrivit surselor menţionate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri