Caută
Close this search box.

Lovitură dură pentru mii de studenți! Vor plăti un preț uriaș pentru o cameră

Mulți dintre studenți aleg să stea la cămin deoarece este cea mai ieftină variantă, în contextul în care chiriile pentru garsoniere și apartamente se scumpesc, scrie portalinvatmant.ro. Însă în acest an și cei peste 4.000 de studenți ai Universității „Transilvania”, care vor locui la cămin, din cei 16.000 pe care instituția de învățământ îi are la învățământul de zi, vor plăți mai mult cu aproape 20% pentru un loc la cămin, în anul universitar 2018-2019.

Prorectorul cu studenții și legătură cu mediul economic și socio-cultural, prof.univ.dr.ing. Daniel Munteanu, a declarat că taxa pentru cei care vor locui la cămin crește față de anul universitar anterior cu aproape 20% din cauza scumpirilor la utilități și la alte servicii, dar și a subvențiilor de la Ministerul Educației care, anul trecut, au fost mai mici cu 6 lei pe student pe luna față de acum doi ani, pentru masă și cazare.

 4.000 de studenți, cazați la cămin 

„În anul universitar 2018-2019, peste 4.000 din cei 16.000 de studenți pe care Universitatea Transilvania îi are la învățământul de zi vor locui în cămin. Aș spune așa, din păcate anul universitar care începe la 1 octombrie va fi ceva mai scump, pentru că efectiv s-au produs niște scumpiri la utilități și nu numai. Noi când calculăm taxa de cămin ne raportăm la cheltuielile anului universitar anterior, dar pe lângă aceste cheltuieli ținem cont de următoarele aspecte: anticipăm eventuale scumpiri pe parcursul anului universitar care începe și deja creșteri de preț s-au produs la utilități, dar ținem cont și de o serie de lucrări de mentenanța pentru care trebuie să avem un fond de intervenție. De aceea suntem nevoiți să majoram taxa de cămin cu 11 până la 18-19%, față de anul universitar 2017-2018”, a explicat prorectorul.

 Tarifele în 2018 

Astfel, dacă în anul universitar anterior un student pe un loc bugetat plătea 180 de lei/luna, în anul universitar care începe la 1 octombrie taxa va ajunge la 215 lei/luna, cu o creștere de 18-19%. Un student care a intrat pe un loc cu taxa va plăți pentru cazarea în cămin 345 de lei/luna, față de 315 lei/luna în anul universitar trecut, cu o majorare de 11%%. Prorectorul a explicat că subvenția primită de la minister pentru cazarea și masă unui student a fost mai mică în anul universitar 2017-2018 cu 6 lei, față de anul universitar 2016-2017, astfel că dacă în urmă cu doi ani subvenția pentru masă și cazare pe student era de 133,27 lei, anul trecut a fost de 127 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri