Caută
Close this search box.

Pesta porcină a trecut și în Europa de vest

Pesta porcina africana a ajuns in Europa Occidentala, au confirmat joi autoritățile, după ce doi mistreți morți din cauza acestei boli au fost găsiți în Belgia, ceea ce a provocat îngrijorări în rândul fermierilor din Olanda, Franța, Germania și Luxemburg, tari aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor, transmit Reuters și site-ul dutchnews.nl

Până acum, virusul a fost descoperit în opt tari din estul UE, precum și în Ucraina și în Rusia. Luna trecuta, Romania a confirmat cea mai grava epidemie de la Al Doilea Război Mondial și pana în prezent, sacrificând peste 250.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Germania, Spania și Franța sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc după China.

Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, s-a grăbit sa-i reasigure pe fermieri ca Executivul ia situația în serios.

„Suntem bine pregătiți”, Berlinul comunica constant cu autoritățile belgiene si cele ale Comisiei Europene, a dat asigurări oficialul german.

Anul acesta, Germania a aprobat o serie de măsuri pentru a preveni extinderea epidemiei, inclusiv interzicerea vânătorii la mistreți. În iunie, Danemarca a aprobat construirea unui zid de 70 de km la granița sa cu Germania ca parte a eforturilor de oprire a extinderii virusului.

„Este o situație serioasa pentru Belgia. Urmărim cu atenție evoluțiile si verificam dacă am adoptat suficiente măsuri de prevenție. Dar nu sunt riscuri crescute pentru Olanda”, a afirmat ministrul Agriculturii, Carola Schouten.

Si ministerul francez al Agriculturii, Stephane Travert, a făcut joi apel la mobilizare imediata pentru protecția crescătorilor de porci, după ce unitățile sanitare din Belgia au confirmat doua cazuri de pesta porcina africana la mistreți.

Stephane Travert a cerut implementarea imediata a unui plan de acțiune împotriva pestei porcine africane de către prefecții din departamentele Ardennes, Meuse, Moselle si Meurthe-et-Moselle, care se învecinează cu Belgia. Planurile prevăd măsuri de zonare, restricții ale unor activități cum ar fi vânătoarea, supravegherea mai atenta a crescătorilor si a faunei sălbatice, aplicarea unor măsuri de biosecuritate pentru a evita introducerea virusului în crescătoriile de porci și măsuri de supraveghere în abatoare.

Intrarea oricărei persoane într-o exploatație agricola nu este permisa decât după autorizarea din partea crescătorilor și cu respectarea tuturor măsurilor de igiena și securitate biologica necesare, a reamintit ministrul.

Urmărirea traseului cărnii și a produselor din carne de la porcii infectați cu pesta porcina africana este esențiala pentru a stopa răspândirea maladiei virale deoarece aceasta poate supraviețui în alimentele procesate, a afirmat marți Matthew Stone, directorul adjunct al Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor (OIE), într-un interviu acordat Reuters.

Pesta porcina africana s-a extins rapid in Europa de Est si in China – cel mai mare producător global de carne de porc – unde apar zilnic noi cazuri la distante mari unul fata de altul.

Romania, Polonia, Ungaria si Bulgaria sunt cele mai afectate de pesta porcina africana, autoritățile si fermierii fiind extrem de îngrijorați din cauza ritmului în care se răspândește epidemia. Pana acum au fost sacrificate in Romania aproximativ 250.000 de animale din cauza pestei porcine africane.

In Romania, autoritățiile au informat ca alimentele transportate de oameni reprezinta, cel mai probabil, sursa contaminării, a explicat Stone, scoțând în evidenta riscul ca migrația populației sa ducă la răspândirea epidemiei. Multi muncitori din Romania si Bulgaria traversează frontierele pentru a merge sa lucreze în alte state din UE, atrași de salariile mai ridicate.

„Criza umanitara a migrației creează noi riscuri pentru Europa, iar oamenii sunt foarte conștienți, la fel și populațiile de muncitori migranți care intra legal în aceste state, care mențin legături strânse cu tarile lor de origine, ceea ce atrage după sine vizite și reântoarcerea cu alimente”, a afirmat directorul adjunct al Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor. El a adăugat: „Acesta este un scenariu destul de obișnuit în multe state și transportarea alimentelor nu poate fi ținută sub control deoarece este dificil sa se realizeze controale adecvate la frontiere pentru toate mașinile și camioanele si oamenii care trec granița”.

Problema transportului este esențială in Uniunea Europeana, care încearcă să țina sub control epidemia, fiind deja afectate câteva state din Europa Centrala si de Est.

„Situația din China este extrem de dificilă din cauza răspândirii rapide a maladiei si a gradului de contaminare al diverselor produse din carne”, a declarat Matthew Stone. Acesta a cerut autorităților să asigure controale mai stricte la frontiere și inspecții amănunțite pentru a stopa răspândirea maladiei.
Pesta porcina africana este o boala virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapida și mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin și nici tratament.

Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapida și eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

Potrivit autorităților veterinare, pesta porcina africana nu afectează și nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social și din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri