Caută
Close this search box.

Producatorii de energie regenerabilă din Romania ar putea să nu mai conteze pe subvenții

Producătorii de energie regenerabila din Romania ar putea, în curând, sa nu mai conteze pe subvenții în planurile lor de afaceri, întrucât costurile specifice de investiție în acest sector au scăzut, ca urmare a progresului tehnologic, a declarat Valeriu Binig, partener în cadrul firmei de consultanta EY Romania.

„în Romania este posibil, pe fondul creșterii continue a preturilor pe piețele la termen, ca generatorii din surse regenerabile sa vadă o revigorare a afacerii, iar in curând, datorita progresului tehnologic ce duce la scăderea costurilor specifice de investiție în astfel de tehnologii si la creșterea performantelor, sa vedem planuri de afaceri ce nu mai contează pe scheme de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile”, a declarat Binig, potrivit unui comunicat al companiei, remis, joi, AGERPRES.

Mai mult, prețul avut în vedere pentru remunerarea electricității produse de panourile fotovoltaice instalate pe acoperișuri individuale poate deveni atractiv în curând, pentru inițiative private.
„Pe fondul întârzierii evoluției proiectelor strategice în noi capacități mari de generare, e posibil ca presiunea concurențială necesara în sector să origineze de la aceste noi capacități ce folosesc energii regenerabile. Ne așteptăm, de asemenea, la posibile integrări pe verticala, intre furnizori și generatori, dar și pe orizontala, intre generatori de diverse tehnologii, în condițiile în care prețul din piață și perspectivele prețului tonei de dioxid de carbon pe piața europeana aduc un balon de oxigen generatorilor ‘low-carbon’ existenți, cu preturi atractive pentru vânzători”, a continuat Binig.

Potrivit raportului EY Power transactions and trends: Q2 2018, citat în comunicat, valoarea tranzacțiilor la nivel global din sectorul energiei și al utilităților a atins un record absolut de 180 miliarde de dolari în primul semestru al anului 2018, cele din domeniul energiei regenerabile având o pondere de 46% din total.

Tendința spre investițiile in energie curata a continuat sa ia avânt in al doilea trimestru, cu 63 de tranzacții totalizând 12,9 miliarde de dolari.

„Este de remarcat ca angajamentul istoric al Uniunii Europene de a atinge o pondere de 32% a energiei regenerabile pana in 2030, precum si trei tranzacții din zona energiei regenerabile din SUA, totalizând 3,8 miliarde de dolari, au stabilit agenda globala pentru investițiile tot mai mari in energie curata”, menționează experții EY.

Și companiile de utilități au investit tot mai mult in noile tehnologii în trimestrul al doilea. În Europa, s-au investit 5,5 miliarde de dolari in servicii energetice și în noi tranzacții în materie de tehnologie, în timp ce compania nipona Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a înființat o filiala care își propune dezvoltarea de parteneriate pentru dezvoltarea de tehnologii inovatoare.

In trimestrul al doilea, s-a înregistrat o creștere a popularității piețelor în curs de dezvoltare ca destinații de investiții pentru tranzacțiile tradiționale de fuziuni și achiziții (M&A) . Thailanda si India au înregistrat tranzacții în valoare de 5,3 miliarde de dolari, respectiv, 3,2 miliarde de dolari, in timp ce in Estonia tranzacțiile realizate de investitorii autohtoni si străini au totalizat 600 milioane de dolari.

China ocupa primul loc in topul investitiilor externe in trimestrul al doilea, cu tranzactii transfrontaliere anuntate in valoare de 31,2 miliarde de dolari, in linie cu initiativa ‘O centura, Un Drum’ (One Belt, One Road) a guvernului chinez. O mare parte din aceasta suma (27,4 miliarde de dolari) reprezinta oferta de preluare a companiei portugheze EDP de catre China Three Gorges.

Dupa ce a atins o valoare record in trimestrul I (63,1 miliarde de dolari), piata europeana de fuziuni si achizitii se mentine puternica, atingand o valoare de 45,7 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, care reprezinta 55% din valoarea totala a tranzactiilor din sectorul energiei si utilitatilor la nivel global.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 250.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 31,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2017.

Compania are 770 de angajați din Romania si Republica Moldova, birouri in București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași si Chișinău și furnizează servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta în tranzacții și servicii de asistenta in afaceri către companii multinaționale și locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri