Caută
Close this search box.

Produse cu dublu standard. Frunzulică, atac în UE: ”Discriminarea românilor, inacceptabilă!”

Parlamentul European

În plenul Parlamentului European, deputatul european PSD Doru-Claudian Frunzulică, a avut o intervenție foarte critică privind produsele cu dublă calitate vândute în statele Uniunii Europene – cele din Europa Centrală și de Est având o calitate inferioară celor din celelalte țări ale Uniunii.

Intervenția a avut loc în timpul discuțiilor pe raportul deputatei Sehnalová, din Republica Cehă, referitor la „Diferențele de calitate ce caracterizează unele produse de pe Piața Unică Europeană”.

Deputatul român a ridicat problema deosebit de gravă a unor produse cu calitate scăzută vândute în Europa Centrală și de Est, inclusiv produse medicale, unele chiar pentru îngrijirea nou-născuților. Acesta a solicitat intervenția și altor autorități europene de specialitate, pentru anchetarea firmelor care au vândut asemenea produse, situație care poate avea inclusiv urmări penale.

„Discriminarea cetățenilor, inacceptabilă”

El a spus în plenul Parlamentului European la Strasbourg că „este inacceptabil să existe o asemenea discriminare a cetățenilor europeni din Europa Centrală și de Est (noii membri); toți cetățenii europeni trebuie să fie egali în drepturi, trebuie să beneficieze de produse și servicii de aceeași calitate, în toate țările membre ale Uniunii Europene. Și este vorba, în afară de unele bunuri de calitate inferioară, și de mai multe produse bancare și financiare vândute pe piețele din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România.”

Autoritățile de supraveghere naționale și europene în domeniu ar trebui să intervină pentru eliminarea acestor situații, unde cetățenilor români li se oferă produse bancare și de asigurări, de exemplu, de o calitate scăzută, în comparație cu produsele similare vândute de companiile respective în celelalte state ale UE.

Deputatul român i s-a adresat direct și doamnei Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, prezentă în sala de plen a Parlamentului European, privind sentimentul de discriminare în creștere pe care îl simt cetățenii europeni din noile state membre ale UE, inclusiv privind o situație gravă, de neacceptat, referitor la neprimirea României și Bulgariei în spațiul Schengen, în al 12-lea an de la aderarea acestora la UE.

Această discriminare trebuie să înceteze, a spus eurodeputatul PSD Doru Frunzulică: „România și Bulgaria îndeplinesc absolut toate condițiile pentru a fi parte deplină a spațiului Schengen. Unde este principiul solidarității între statele membre, atât de invocat de instituțiile UE? ”

„Românii, cetățeni europeni cu drepturi egale”

„Românii sunt cetățeni europeni ce trebuie să aibă aceleași drepturi ca germanii, francezii, italienii, olandezii, etc. Nu există din punct de vedere al tratatelor UE o altă alternativă, toți cetățenii statelor membre ale UE trebuie să beneficieze de aceleași drepturi, este în interesul viitorului UE”.

Privind Olanda, principala țară care se opune aderării României la spațiul Schengen, deputatul român susține o opoziție puternică a României privind candidatura premierului olandez Rutte la viitoarea președinție a Consiliului European și luarea de măsuri politice, economice și de altă natură pentru a susține dreptul României de a fi parte a spațiului Schengen, cât mai repede, acest lucru fiind prevăzut în Tratatul de Aderare la UE.

Opoziția Olandei are legătură, în primul rând, cu faptul că portul Constanța din România, mult mai bine situat decât portul olandez Rotterdam, ar putea atrage un volum mult mai mare de mărfuri și servicii pe relația est-vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri