Caută
Close this search box.

”Raptor” americane au interceptat bombardiere TU-95

Conform unui comunicat al Comandamentului Apărării Spaţiului Aerian Nord-American (NORAD), publicat de CNN, două avioane de tip F-22 „Raptor” americane au interceptat două bombardiere TU-95 ruseşti, în apropiere de Alaska

Bombardierele ruseşti „au fost interceptate la vest de Alaska şi erau însoţite de două avioane ruseşti de tip SU-35 „Flanker” se arată în comunicatul NORAD. Este a doua oară luna aceasta când avioanele americane interceptează bombardiere ruseşti în apropiere de Alaska. Cealaltă interceptare a avut loc pe 1 septembrie iar avioanele ruseşti nu erau escortate în acel moment. Două bombardiere ruseşti de tip Tu-95 au fost interceptate şi în luna mai.

„Aeronavele ruseşti au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au intrat în niciun moment în spaţiul aerian al SUA sau al Canadei”, este precizat în comunicat. De asemenea, este adăugat că interceptarea a avut loc în timp ce aeronavele se aflau în Zona de Identificare a Forţelor Aeriene ale SUA.

Tupolev Tu-95 (rusă Туполев Ту–95, cod NATO: Bear) este un bombardier strategic construit de compania sovietică Tupolev. A fost cel mai de succes bombardier strategic sovietic, având durata de exploatare cea mai mare în perioada Războiului Rece. Va fi folosit  cel puțin până în anul 2040. Varianta navală a bombardierului poartă denumirea de Tu-142. Aeronava are patru motoare Kuznetsov NK-12, fiecare cu câte două elice contra-rotative, proiectate de Biroul de Proiectare Kuznetsov, cu participarea lui Ferdinand Brandner și al altor ingineri germani capturați. Este singurul bombardier strategic operațional echipat cu turbo-propulsoare. Palele elicilor, care se rotesc mai repede decât viteza sunetului, au făcut din avion unul din cele mai zgomotoase aeronave militare de pe pământ, acesta putând fi auzit de către hidrofoanele submarinelor aflate în imersiune și de către sistemul SOSUS (Sound Surveillance System), o rețea de posturi de ascultare subacvatice ale Statelor Unite destinate să identifice submarinele sovietice care treceau prin zonă (Wikipedia)

Un oficial american a declarat anterior pentru CNN că armata americană consideră aceste zboruri ca fiind de rutină şi nu le vede ca pe un motiv de îngrijorare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri